Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Skolas uzmanās no gripas, bet paniku neceļ

© Raitis Plauks, f64

Latvijā sākusies vīrusu sezona, kas vairākās skolās ietekmējusi arī mācību procesu. Skolu direktori, skolotāji un arī pašvaldību pārstāvji gan norāda, ka šobrīd slimojošo audzēkņu skaits īpaši neatšķiras no citiem gadiem – novembris tradicionāli ir laiks, kad izplatās gan gripa, gan augšējo elpceļu vīrusu slimības.

Tiesa, šogad skolēnu veselības stāvoklim tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, jo ierastajām saslimšanām pievienojusies cūku gripa. Kad ar jauno vīrusu saslimis kāds pasniedzējs, pirmdien profilakses nolūkos slēgta Latvijas Starptautiskā skola Bulduros, lai veiktu ēkas tīrīšanu un dezinfekciju. Šonedēļ mācības uz laiku apturētas Ādažu pagasta vidusskolā 1.–8. klasēs, jo slimības dēļ skolu neapmeklē pārāk daudz skolēnu, tomēr nav ziņu, ka kādu no bērniem būtu skāris jaunais vīruss. Vakar uz nedēļu pārtrauktas nodarbības vienā no Rīgas 2. ģimnāzijas astotajām klasēm, kurā viens skolēns saslimis ar cūku gripu. Trešdien no 27 skolēniem ieradušies tikai septiņi.

Rīgas 1. ģimnāzijā cūku gripa skolēnus skārusi jau piektdien, kad jaunais vīruss konstatēts vienam skolēnam, bet pirmdien saslimis vēl viens. Trešdien saslimis arī kāds Rīgas 2. vidusskolas 8. klases audzēknis. Pēc šī gadījuma trīs skolēni vakar uz mācībām ieradušies ar masku uz sejas. Viens no viņiem, ieraudzījis Neatkarīgo, masku ātri noņem no sejas un paslēpj – lai mamma vēlāk neierauga avīzē. Savukārt 11. klases skolēns Reinis apgalvo, ka masku lietot likuši vecāki. Reinis zina, ka tā ik pēc divām stundām jāmaina, tāpēc stundu laikā jau paspējis to trīs reizes izdarīt. Uz šādu rīcību pamudinājis ar cūku gripu saslimušais skolas biedrs no astotās klases. "Ir jau viens mirušais Latvijā. Vecāki teica – vai nu uzliec masku, vai neej uz skolu," stāsta Reinis.

Pēc konsultēšanās ar Rīgas domes (RD) Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta (IJSD) speciālistiem Rīgas 2. ģimnāzijas direktors Valdis Jēkabsons vakar pieņēmis lēmumu līdz 19. novembrim pārtraukt mācības klasē, kurā mācās ar jauno gripu saslimušais. V. Jēkabsons gan noliedz, ka tas būtu saistīts tieši ar klasesbiedra saslimšanu – jau pirmdien skolā no 27 skolēniem ieradušies tikai 17, trešdien – deviņi, bet vakar – tikai septiņi. "Nav jēgas turpināt mācības, ja klasē ir septiņi skolēni. Būtiskāk, lai bērni atpūšas, sakrāj spēkus. Ar septiņiem skolēniem mācību programmā uz priekšu nevar iet," skaidro V. Jēkabsons. Pēc jaunās gripas saslimšanas gadījuma veikti visi RD IJSD ieteiktie profilakses pasākumi – informēti skolēni un pastiprināti higiēnas pasākumi. Vecākus aicina nekavējoties vest bērnus pie ārsta, tiklīdz novēroti pirmie slimības simptomi, un nelaist uz skolu, kamēr nav pilnībā izveseļojušies. Šobrīd mācību iestādē ļoti uzmanīgi tiek apzināti bērni, kas dažādu iemeslu dēļ neapmeklē skolu. Nevienam citam jaunais vīruss neesot atklāts. Nedaudz mainījusies arī skolēnu izturēšanās – bērni biežāk mazgā rokas, izvairās apskauties vai skūpstīties. Aptaujātie skolēni gan uzsver, ka jaunais vīruss viņus sevišķi neuztrauc – parasta gripa vien esot, turklāt daudz biežāk skolas biedrus nomoka angīna vai dažādas saaukstēšanās. Vecāki satraucoties vairāk – kaut arī neliedz bērniem apmeklēt skolu, tomēr aicina nekavējoties brīdināt, ja pasliktinās pašsajūta, kā arī rūpējas, lai bērni uzņemtu vairāk vitamīnu, kas stiprinātu imunitāti.

19. novembrī mācības Rīgas 2. ģimnāzijas 8. klasē atkal atsāksies un skolēniem iekavētās nodarbības būs visiem kopā jānostrādā pēc stundām. Daudz saslimušo esot arī Āgenskalna sākumskolā, Rīgas 49. vidusskolā un citās izglītības iestādēs, tomēr mācības turpinās. RD Veselības aizsardzības sektora vadītāja Ilze Kondratjuka norāda, ka situācija skolās šobrīd nav vērtējama kā kaut kas ārkārtējs: "Kopumā tā ir parasta sezonāla parādība – bērni sāk slimot ar augšējo elpošanas ceļu vīrusu saslimšanām gan skolā, gan pirmsskolā.

***

UZZIŅAI

Gripas epidēmijas laika ieteikumi skolām

- Jānodrošina šķidrās ziepes un vienreizlietojamie dvieļi

- Jāveicina jaunāko klašu skolēnu personiskās higiēnas ievērošana

- Dzeramā ūdens lietošanai jānodrošina vienreizlietojamās glāzes

- Jāatceļ kopīgu pasākumu rīkošana skolā

- Nevajadzētu uzņemt slimus bērnus

- Rūpīgi jāmazgā un jātīra telpas un priekšmetu virsmas (īpaši durvju rokturi)

- Regulāri jāvēdina telpas, jāmitrina gaiss

Avots: Latvijas Infektoloģijas centrs