Pieaug ekstensīvās tuberkulozes izplatība

Lai arī pacientu skaits ar multirezistentu tuberkulozi pēdējo 15 gadu laikā ir mazinājies no 332 reģistrētiem gadījumiem 1997. gadā līdz 92 gadījumiem pērn, tomēr procentuāli pacientu īpatsvars ar šo tuberkulozes formu nav īpaši mainījies, uzsver Rīgas Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule.

Pērn 13 procenti no pirmreizējiem tuberkulozes slimniekiem un trešā daļa atkārtoti saslimušo pacientu bija saslimuši tieši ar multirezistento slimības formu.

Rezistenta tuberkuloze nozīmē, ka tuberkulozes bacilis ir nejutīgs pret pamata medikamentiem, kurus izmanto slimības ārstēšanai (tā sauktajiem pirmās rindas medikamentiem), bet multirezistenta – tā ir specifiska zāļu rezistentās tuberkulozes forma, kad bacilis ir nejutīgs vismaz pret diviem pamatmedikamentiem tuberkulozes ārstēšanai. Mediķi norāda, ka multirezistenta tuberkuloze ir izārstējama, taču nepieciešams intensīvs divus gadus ilgs zāļu lietošanas kurss. Salīdzinājumam – zāļu jutīgo tuberkulozi var izārstēt sešos līdz astoņos mēnešos.

Latvijā līdzīgi kā citās pasaules valstīs pieaug saslimšana ar zāļu rezistento tuberkulozes formu. No šogad astoņos mēnešos Latvijā reģistrētajiem 567 pirmreizējas tuberkulozes gadījumiem 84 ir multirezistenta tuberkuloze. «Zāļu rezistentās tuberkulozes formas ārstēt ir daudz grūtāk un arī dārgāk,» skaidro galvenā ārste A. Cīrule, «nelabvēlīga tendence ir ekstensīvi jeb īpaši rezistentas tuberkulozes pacientu īpatsvara pieaugums multirezistentu pacientu vidū no pieciem procentiem 2002. gadā līdz 14 procentiem pērn.» 2006. gadā pasaulē pirmo reizi oficiāli tika publicēti dati par ekstensīvi rezistentas tuberkulozes formu. Tā ir multirezistentas tuberkulozes apakšgrupa. Šiem pacientiem tuberkulozes izsaucējs ir nejutīgs ne tikai pret pirmās rindas prettuberkulozes medikamentiem, bet arī pret otrās rindas medikamentiem.

Viens no apstākļiem, kāpēc pacienti saslimst ar šādām pret ārstēšanu nejutīgām tuberkulozes formām, ir neregulāra ārstēšanās un medikamentu nelietošana. «Latvijā pieejami labi medikamenti, laikus varam diagnosticēt slimību, taču diemžēl daudzi pacienti pārāk vēlu meklē palīdzību. Sarunās ar cilvēkiem atklājas, ka novēlota vēršanās pie speciālistiem saistīta pārsvarā ar ekonomisko un sociālo situāciju,» stāsta A. Cīrule. «Kā rāda mūsu pieredze, daļa pacientu jau ārstēšanās procesā vieglprātīgi izturas pret medikamentu lietošanu un ārstu noteiktā režīma ievērošanu – zāles dzer neregulāri, pārtrauc ārstēšanos. Tas bieži nosaka saslimšanu ar multirezistentās un īpaši rezistentās tuberkulozes formām.» Tuberkulozes slimniekiem un pacientiem, kuriem veic izmeklējumus tuberkulozes noteikšanai, ārstēšanās un atrašanās stacionārā ir bezmaksas. Arī medikamenti ir valsts apmaksāti.

***

SASLIMSTĪBA AR TUBERKULOZI

2012. gada Latvijā reģistrēti 567 pirmreizējas tuberkulozes gadījumi, astoņos tajā skaitā 31 bērns vecumā no dzimšanas līdz 14 gadiem un mēnešos 11 pusaudži.

Reģistrēti 84 multirezistentas tuberkulozes gadījumi.

2011. gada Latvijā reģistrēti 514 pirmreizējas tuberkulozes gadījumi, astoņos tajā skaitā 37 bērni un četri pusaudži, mēnešos kā arī 70 multirezistentas tuberkulozes gadījumi.

Avots: Rīgas Austrumu slimnīca

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais