ES plāno meklēt iespējas ārstēt līdz šim par neārstējamām atzītās neirodeģeneratīvās slimības

Eiropas Savienības (ES) valstīs plānots uzsākt izmēģinājuma projektu Alcheimera, Parkinsona un citu neirodeģeneratīvu saslimšanu pētniecībai, informēja Eiropas Parlamenta (EP) Preses dienesta latviešu redakcijā.

EP šodien paudis atbalstu šim projektam, kura mērķis ir apvienot zināšanas, iemaņas un finanšu resursus, lai cīnītos pret šīm slimībām efektīvāk.

Nervu sistēmas graujošās saslimšanas, piemēram, Alcheimera un Parkinsona slimība, ir nopietnas, ar ilgtermiņa invaliditāti saistītas problēmas, no kurām cieš vairāk nekā septiņi miljoni Eiropas iedzīvotāju. Šis skaits nākamajās desmitgadēs, iespējams, divkāršosies iedzīvotāju novecošanas dēļ. Pašlaik abas slimības nav ārstējamas un zināšanas par slimnieku aprūpi ir ierobežotas.

Šodien pieņemtajā rezolūcijā EP mudina visas dalībvalstis aktīvi iesaistīties kopīgās pētniecības programmas izstrādē un īstenošanā.

Pētniecības programmās deputāti mudina īpaši pievērst uzmanību saiknei starp novecošanas procesu, demenci un vecuma depresiju. Parlaments uzsver, ka īpaša uzmanība jāpiešķir profilaksei, bioloģiskajiem rādītājiem, piemēram, ģenētiskajai uzņēmībai, diagnostikas un apjomīgas datubāzes izveidei. To savukārt varētu izmantot sociāliem pētījumiem, ārstēšanas stratēģijām un pētījumiem par jauniem preparātiem, vakcīnām un tehnoloģijām.

Vienlaikus deputāti mudina izmēģinājuma projekta īstenošanā izvairīties no jaunu birokrātisku struktūru izveides, pēc iespējas sadarboties ar nozares pārstāvjiem.

Deputāti rosina dalībvalstu valdības un Komisiju apsvērt arī ideju par Eiropas garīgās veselības gada ieviešanu, lai pievērstu lielāku uzmanību ar novecošanu saistītām smadzeņu darbības slimībām un to profilaksei.

Svarīgākais