Pirmajā pusgadā konstatēti nepamatoti uzrādīti veselības aprūpes pakalpojumi 76 605 latu apmērā

Pēc veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kuras sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, Veselības inspekcija (VI) 2012.gada pirmajā pusgadā konstatējusi nepamatoti uzrādītus veselības aprūpes pakalpojumus 76 605 latu apmērā.

Šogad inspekcija galvenokārt veica ģimenes ārstu un ambulatoro speciālistu sniegto veselības aprūpes pakalpojumu pārbaudes, īpaši izvērtējot iespējas iedzīvotājiem iegūt informāciju un saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

No kopējās summas 54 386 lati atgriezti veselības aprūpes budžetā par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti, bet 1316 lati par nepamatoti izrakstītām valsts kompensējamām zālēm. Neizmaksājot ģimenes ārsta darbības novērtējuma mainīgo maksājumu, par ārsta darba organizācijas pārkāpumiem ieturēti 5 396 lati.

Savukārt par nepamatoti iekasētiem maksājumiem pacientiem atdots 791 lats.

Kopumā pusgada laikā astoņos gadījumos piemēroti līgumsodi par apzinātiem vai atkārtotiem pārkāpumiem, bet astoņas administratīvās lietas ierosinātas par portālā "www.latvija.lv" uzrādītiem ambulatoriem pakalpojumiem, kas faktiski nav veikti.

Starp biežāk konstatētajiem pārkāpumiem ir pacientam apmaksai vienlaikus uzskaitīti stacionēšanās laikā sniegti un ambulatori sniegti pakalpojumi un maldinošas publiski pieejamās informācijas sniegšana, kas dažkārt izpaužas kā maksas cenrādī iekļauti valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi.

Maldinoši dati sniegti arī par mājas aprūpes pakalpojumiem - nav saprotams mājas aprūpes pakalpojumu apjoms vai arī apmaksai uzrādītas mājas vizītes, kas faktiski nav veiktas. Ir gadījumi, kuros ārstu prakses darba organizācija neatbilst līgumā noteiktajam 40 darba stundām nedēļā.

Vairāki pārkāpumi konstatēti ar ģimenes ārsta praksē piesaistītās otrās māsas darbu - trūcīgo personu sarakstā iekļautas neatbilstošas personas, nav norādīts māsas pieņemšanas laiks, medicīniskajā dokumentācijā nav ierakstu, kas apliecinātu darbu ar trūcīgām personām, līdz ar to nav iespējams pārliecināties par otrās māsas uzdevumu izpildi.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais