Smagi slimu bērnu vecāki lūdz nekavējoties nodrošināt papildu finansējumu bērnu aprūpei

Bērnu paliatīvās aprūpes pacientu vecāku grupa atklātā vēstulē lūdz nekavējoties nodrošināt papildu finansējumu bērnu aprūpei nepieciešamās aparatūras iegādei un citiem dzīvībai un veselības funkciju nodrošināšanai nepieciešamajiem līdzekļiem un pakalpojumiem.

Vecāku iniciatīvas grupa vēstuli adresējusi veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V), labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V) un Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājai Anda Čakšai.

Vēstulē vecāki lūdz nekavējoties nodrošināt finansējumu vispārējās dzīvības un veselības funkciju nodrošināšanai nepieciešamās aparatūras iegādei un apkopei mājas apstākļos. Tāpat vecāki lūdz nodrošināt pacientus ar speciāliem eterālajiem barošanas maisījumiem, kā arī prasa paredzēt valsts finansiālu atbalstu bērniem, kuri saņem paliatīvās aprūpes pakalpojumu, tā turpināšanu arī pēc pilngadības sasniegšanas.

Vienlaikus vecāki vēlas, lai valsts apmaksāto pakalpojumu grozā tiktu iekļauts sociālā darbinieka un kapelāna pakalpojums.

Kā izteiktu problēmu vecāki vēstulē atzīmē ierobežoto piekļuvi paliatīvās aprūpes pakalpojumiem ārpus Rīgas, uzsverot, ka ģimenēm, kuras nedzīvo tiešā galvaspilsētas tuvumā, paliatīvā aprūpe mājās netiek nodrošināta pietiekami, jo trūkst valsts finansiāla atbalsta. "Šajā situācijā mēs saskatām viskliedzošāko diskrimināciju, jo sabiedrība tiek šķelta pēc teritoriālā principa - jo tālāk no Rīgas, jo mazākas izredzes bērnam saņemt nepieciešamo palīdzību vajadzīgajā apjomā un kvalitātē," teikts vēstulē.

Vēstules autori skaidro, ka situācija, kad smagi slimu pacientu aprūpi nodrošina tikai ģimenes ārsti, nav pieļaujama un uzsver, ka bērniem aprūpe var būt nepieciešama jebkurā diennakts laikā. Tāpēc vecāki lūdz nekavējoties nodrošināt vienlīdzīgu pakalpojuma pieejamību, attīstot paliatīvās aprūpes mobilo komandu arī citos Latvijas reģionos.

Domājot par paliatīvās aprūpes pakalpojuma pieejamību, vecāki aicina veicināt tiešu sadarbību starp ģimenes un paliatīvās aprūpes ārstu - paliatīvās aprūpes ārstu, pilnvarojot kā bērna ģimenes ārstu, kas pilnībā pārzina pacienta īpaši sarežģīto slimības vēsturi.

Vienlaikus vēstules autori aicina atbalstīt un sekmēt Hospisa aprūpes mājas ieceres projektu jeb atsevišķa aprūpes centra izveidošanu, kur būtu iespējams atrasties vecākiem ar bērnu, vienlaikus atrodoties ārstu uzraudzībā, vai arī iespēja atstāt bērnu ārstu uzraudzībā, vecākiem dodoties savās gaitās.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais