Mūsā kaulu pārbaudei piesakās tikai sievietes

Uz kaulu blīvuma bezmaksas pārbaudi ar osteodensitometrijas metodi Mūsas aptiekā iepriekš bija pierakstījušās 80 dažāda vecuma sievietes. Līdz ar to 11. novembrī darbs bija nodrošināts visai dienai, atzīst farmaceite Valentīna Sporne.

Viņa teic: «Sievietes ir aktīvākas, viņas vairāk domā par veselību un izmanto katru iespēju pārbaudi veikt bez maksas. 9. novembrī, kad informācija bija publicēta «Bauskas Dzīvē», saraksts strauji papildinājās. Gribētāju bija vairāk, nekā spējam pieņemt. Arī vīrieši pieteicās, bet palika ārpus svītras.»

Pārbaudes aparatūru īrē firma «Mepha», kas sadarbojas ar aptieku tīklu «Mana aptieka», stāsta «Mepha» pārstāvis Ēriks Drande. Viņš palīdzēja farmaceitei apgūt, kā izdarāms mērījums un nolasāmi rezultāti. Katra paciente saņēma mērījuma rezultāta izdruku, lai varētu konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

Farmaceite Valentīna Sporne skaidro, ko nozīmē mērījuma dati, - tie ir skaitļi, kas raksturo kaulu blīvumu virs vai zem rādījuma, kāds ir pilnīgi veselam cilvēkam. Par normu uzskatāms rādījums no plus 2 līdz mīnus 1. Ja kaulu blīvums tiek vērtēts no mīnus 1 līdz mīnus 2, tas brīdina par osteopēniju. Osteoporozi raksturo skaitļi ap mīnus divi un mazāk, lūzumi liecina, ka kauli kļuvuši pārlieku trausli.

Ēriks Drande piekrīt, ka mērījums uz papēža kaula nesniedz pilnu priekšstatu par kaulu sistēmas stiprību. Lai uzzinātu pilnu informāciju par kaulu veselību, jāveic pilns mērījums. Taču, uzzinot arī šo pirmo rezultātu, cilvēkam var noderēt farmaceita padoms uzturā vairāk lietot piena produktus, sieru, biezpienu, aptieku plauktos meklēt sev piemērotāku kaļķa preparātu profilaksei vai arī saziņā ar ārstu izlemt, kā ārstēties.

Mērījuma pirmajā stundā apmeklētāju vidū bija gan sievietes pensijas vecumā, pusmūžā, gan jaunas sievietes. Saņemot aparatūras izdrukāto atbildi, četru mazu bērnu māmiņa nogrozīja galvu, atzīstot, ka jutusi, īsti labi nav, organisms sauc pēc palīdzības.

Bauskas poliklīnikā 20. novembrī varēs bez maksas pārbaudīt ādas veselību, to organizē Latvijas Viroterapijas centra mediķi. Vairāk par to un pieteikšanos uz pārbaudi lasiet portālā tuvākajās dienās.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais