Lelles ar patiesiem dzīvesstāstiem par C hepatītu

Stāstot par to, kāda ir dzīve, ja esi inficējies ar C hepatītu, Rīgā vairākās vietās garāmgājējus uzrunā īpašas lelles. Ja lelles varētu izvietot tādā skaitā, cik Latvijā ir inficēto ar šo slimību, vairākas ielas būtu nobloķētas.

Lai pievērstu sabiedrības un lēmumu pieņēmēju uzmanību straujai C hepatīta vīrusa izplatībai Latvijā, četrās vietās Rīgā uzstādīta īpaša instalācija no lellēm Šis ir stāsts par dzīvību. Lelles un tām pievienotie patiesie dzīvesstāsti vēsta par to, kā cilvēki ir inficējušies ar C hepatītu, kā ar to sadzīvo un kādas tam ir sekas. Šādu iniciatīvu Hepatīta biedrība uzsāk, lai piesaistītu atbalstītājus parakstu vākšanai portālā www.manabalss.lv un panāktu, ka valsts C hepatīta slimniekiem kompensē ārstēšanos 100 procentu apjomā, stāsta biedrības vadītāja Olita Mengote. Parakstu vākšanu biedrība uzsāka, jo aptuveni puse no tiem, kuri ir inficējušies ar C hepatītu, ārstēšanos nevar atļauties. Pie lellēm lasāmo dzīvesstāstu pamatā ir reālu C hepatīta slimnieku stāsti. Vienlaikus biedrība ar šīs instalācijas atklāšanu uzsākusi arī fizisku parakstu vākšanu, lai šo iniciatīvu būtu iespējams atbalstīt arī tiem cilvēkiem, kuriem nav pieejama interneta balsošana. Savāktos parakstus plānots iesniegt Saeimai ar prasību nodrošināt valsts pilnībā apmaksātu hepatīta C ārstēšanu.

Instalācija, kas izvietota pie Saeimas nama, vēsta par vienas ģimenes stāstu, kurā dzīvo 13 gadus vecs zēns, kas ar C hepatītu inficējies slimnīcā, kad pēc aklās zarnas plīsuma un operācijas bija nepieciešama asins pārliešana. Lai nodrošinātu dēlam ārstēšanos, tēvam, kurš līdz šim strādājis par skolotāju, jādodas strādāt uz Angliju par sienu apmetēju.

Hepatīta biedrība uzsver: arvien straujāk pieaug to cilvēku skaits, kuri inficējas ar C hepatītu – uz 53 Latvijas iedzīvotājiem ir viens ar C hepatītu slims cilvēks. Aptuveni puse no viņiem ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties – valsts kompensē ārstēšanu 75 procentu apmērā.

2010. gadā, pēc Latvijas infektoloģijas centra datiem, Latvijā 38 794 cilvēki bija inficēti ar C hepatītu. No jauna diagnosticēto pacientu skaits hroniskam vīrusa C hepatītam 2011. gadā sasniedza 1269, kas, salīdzinot ar 2010. gadu, ir par 21 procentu vairāk.

Svarīgākais