Mediķu arodbiedrība: VM vēlme paaugstināt zemākās mēnešalgas likmi mediķiem nav īstenojama

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) uzskata, ka Veselības ministrijas (VM) sagatavotais priekšlikums šogad paaugstināt zemākās mēnešalgas likmi mediķiem par 5% nav reāli īstenojams, sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

Kā iepriekš skaidroja VM pārstāve Egita Pole, šāds zemāko algu pieaugums ir iespējams tāpēc, ka šogad veselības aprūpes nozarei, tieši ārstniecībai, piešķirti papildu 29,7 miljoni latu, no kuriem 11,5 miljoni latu ir tarifā iekļautā darba samaksas daļa, ieskaitot nodokļus.

Tikmēr Keris VM ideju nodēvēja par populistisku un sacīja, ka pašlaik LVSADA neredz, kā to varētu īstenot, jo papildu līdzekļi darba samaksas palielināšanai šogad neesot piešķirti. Viņš uzskata, ka šogad palielināt zemākās mēnešalgas likmi mediķiem par 5% darba devēji varētu divos veidos, - atlaižot daļu darbinieku un atlikušajiem paceļot algas vai atņemot tiem, kas saņem vairāk, un piešķirot tiem, kam ir zemākas algas. Ne vienu, ne otru variantu Keris neuzskata par atbalstāmu.

Komentējot LVSADA pausto viedokli, Pole sacīja, "Aprēķini liecina, ka tā sadaļa veselības aprūpes nozarei šogad piešķirtajos līdzekļos, kas ir darba samaksa un sociālais nodoklis, ir tik liela kā minēts iepriekš - 11,5 miljoni." Viņa skaidroja, ka ministrija cenšas apzināt, kā loģiski izlietot šo piešķirto finansējumu, - tas paredz gan pakalpojumu, gan darba samaksas izmaiņas.

Lai gan pašlaik LVSADA neredz iespējas īstenot ministrijas priekšlikumu, tomēr aicināja sagaidīt nākamo otrdienu, 21.augustu, kad plānota vēl viena tikšanās ar VM pārstāvjiem.

Kā ziņots, šodien VM turpinājās veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) konsultācijas par budžeta veidošanu un prioritātēm ar LVSADA pārstāvjiem. Tikšanās laikā arodbiedrību tika iepazīstināta ar sagatavoto priekšlikumu par zemākās mēnešalgas likmes paaugstināšanu par 5% atbilstoši reālajām budžeta iespējām jau šogad, kā arī saglabājot šo pieaugumu 2013.gadā.

Patlaban vēl nav zināms, no kura mēneša tieši atalgojums mediķiem varētu pieaugt, jo vēl 21.augustā notiks tikšanās ar LVSADA pārstāvjiem, kurā arodbiedrība plāno lemt par to, vai piekritīs šādam piedāvājumam, tāpat nepieciešams veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai šo priekšlikumu varētu īstenot, sacīja Pole.

VM ir gatava konstruktīvai sadarbībai ar arodbiedrību gan nākamā gada budžeta pieprasījumu sagatavošanā, gan arī jau papildus piešķirto līdzekļu sadalīšanā, uzsver Circene. "Tāpēc aicinu arodbiedrības iesaistīties arī savu pārstāvēto iestāžu finanšu līdzekļu izlietojuma pārraudzībā, lai papildus līdzekļus saņemtu arī mediķi, kuri ir mūsu galvenais resurss. Iekārtu un tehnoloģiju iepirkumi nāk tikai pēc tam,” norādīja ministre.

LVSADA pārstāvji, tiekoties ar Circeni, pieprasīja vidējās darba samaksas palielinājumu veselības aprūpē strādājošajiem par aptuveni 20%, jo par tik procentiem darba alga samazinājās, sākoties krīzei.

Svarīgākais