Cer beidzot izskatīt ziņojumu par Stradiņiem

Šodien valdība plānojusi vēlreiz ķerties pie ziņojuma izskatīšanas par situāciju P. Stradiņa slimnīcā.

Pagājušonedēļ ziņojuma izskatīšana tika atlikta pēc Veselības ministrijas (VM) lūguma, jo tā nebija paspējusi sagatavot visas atbildes, kuras prasīja Finanšu ministrija (FM).

Neatkarīgā rakstīja, ka FM pēc valdības sēdes paziņoja, ka lūgs izvērtēt finanšu situāciju Stradiņa slimnīcā kopš 2008. gada, tomēr Valsts kontrole paziņoja, ka tai nav iespēju veikt revīziju slimnīcā un ne Finanšu ministrijas, ne arī citas ministrijas aicinājums nevar būt pamatojums revīzijas veikšanai. Valsts kontrole arī uzsvēra, ka VM kā valsts kapitāla daļu turētājai Stradiņa slimnīcā bija pašai jānodrošina regulāra un vispusīga kapitālsabiedrības finanšu un stratēģiskās darbības efektivitātes analīze. VM gan apliecina, ka tā jau aprīlī vērsās Valsts kontrolē ar lūgumu veikt ārkārtas revīziju, jo iepriekšējās valdes darbības laikā ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija slimnīcā un, iespējams, pieļauti nopietni pārkāpumi valdes darbībā. Tobrīd tā savā atbildē norādīja, ka likumības revīzija netiek plānota, bet sniegtā informācija tiks izvērtēta, plānojot turpmāko revīziju darbu.

VM lūdz valdību piešķirt 10 miljonus slimnīcas darba nodrošināšanai – 6,1 miljonu latu plānots novirzīt kavēto maksājumu nosegšanai, savukārt 3,9 miljonus latu naudas plūsmas nodrošināšanai šajā gadā. Uz jautājumu, ko iegūs pacienti, ja slimnīcai piešķirs šos miljonus, VM speciālisti atbild: slimnīca turpinās strādāt, sniedzot valsts apmaksātos pakalpojumus, jo citādi pacienti varētu saņemt tikai maksas pakalpojumus, kas ierobežotu pieejamību veselības aprūpei.

Pēc Stradiņa slimnīcas vadītājas Rūtas Valteres teiktā, slimnīcai nepietiek naudas pēdējiem šāgada mēnešiem. Līgums par valsts apmaksāto veselības pakalpojumu sniegšanu paredz, ka nauda par gada pēdējiem diviem mēnešiem tika piešķirta jau gada sākumā, bet no šīs naudas iepriekšējā valde daļēji sedza parādsaistības par 2011. gadu.

Svarīgākais