Ja iekož čūska, jāsauc ātrā palīdzība, ja bite – jānogaida

© F64 Photo Agency

Visbiežāk alerģisku reakciju bērniem izraisa bites inde, bet alerģija mēdz būt arī no lapsenes un sirseņa indes, Neatkarīgajai stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pediatrijas virsārste Linda Eihvalde.

Jau no pavasara, kad aktivizējas dažādi kukaiņi, Bērnu slimnīcā ik nedēļu stacionē vidēji divus bērnus, kuriem iekodušas lapsenes, bites vai citi kukaiņi un kuru kodumi izraisījuši smagu alerģisku reakciju. Mediķi uzskata, ka gadījumā, ja alerģiskas reakcijas bērnam nav, došanās uz slimnīcu nav nepieciešama, bet ir jāzina pamatinformācija, ko darīt.

Visbiežāk alerģisku reakciju izraisa bites inde, tomēr neatkarīgi no tā, kāds kukainis bērnam iekodis, rīcība visos gadījumos – pēc dzeloņa izvilkšanas, ja tāds ir – ir līdzīga, norāda L. Eihvalde. Uz koduma vietas liek aukstuma kompreses, jo tās noņem tūsku un mazina sāpes. Kompresi tur apmēram pusstundu un liek reizi stundā. Aptiekās var iegādāties speciālas ledus kompreses, taču var arī noderēt jebkas auksts, piemēram, saldēto produktu iepakojums, ko ietin dvielī un uzliek uz koduma vietas. Ja bērnam sakostā vieta nepatīkami niez, ir diskomforts, parasti iesaka iedot kādu pretniezes līdzekli, ko lieto ikdienā alerģijas mazināšanai (piemēram, Zyrtec, Claritine, Suprastin vai Tavegyl). Mazināt niezi palīdz arī smērējamie geli, piemēram, Fenistil, Psilo Balsam un citi. Daktere L. Eihvalde uzsver: ja pēc divām trim dienām nekļūst labāk, sakostā roka vai kāja joprojām ir pietūkusi un apsārtums kļūst lielāks, ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu. Ja bērnam niez, viņš nereti sakasa koduma vietu tā, ka rodas infekcija, arī tad jāvēršas pie ģimenes ārsta. Uz slimnīcu nekavējoties būtu jādodas tad, ja pēc jebkura kukaiņa koduma bērnam ir elpošanas vai rīšanas grūtības, sejas tūska, viņš ir aizsmacis, sākas vemšana, caureja vai drudzis.

Šogad daudzus cilvēkus sakodušas čūskas. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) informācija liecina, ka līdz jūlija beigām ātrās palīdzības mediķu brigādes slimnīcā nogādājušas 29 cilvēkus, kurus sakodušas čūskas. Visvairāk izsaukumu pie čūsku sakostiem cilvēkiem bijuši Latgalē un novados ap Rīgu. Latvijas mežos un purvos mīt tikai viena indīga čūska – odze, tāpēc mediķi uzskata: ja iekodusi čūska, jāpieņem sliktākais variants, ka ir iekodusi tieši indīgā odze. Čūskas inde var izraisīt organisma smagu alerģisku reakciju. NMPD speciāliste Ilze Bukša min piemēru, kad Pierīgā kādu sievieti rokā sakoda odze, kad viņa netālu no mājas mežmalā lasīja meža zemenes. Jau pēc desmit minūtēm koduma vietā strauji attīstījās tūska un sākās ļoti smaga organisma alerģiska reakcija. Sievietes dzīvību izglāba laikus izsauktā mediķu brigāde. Smagākos gadījumos pēc odzes kodiena cietušajam būs sirdsdarbības traucējumi, elpas trūkums, slikta dūša, vemšana, caureja.

***

Kā rīkoties

Ko darīt, ja iekodusi bite vai lapsene?

• Uz koduma vietas jāliek aukstuma kompreses, kuras jātur pusstundu

• Jāizmanto pretalerģijas medikamenti tablešu veidā, bet niezes mazināšanai – pretniezes smēres

• Ja ir elpošanas vai rīšanas grūtības, sejas tūska, sākas vemšana, caureja, drudzis, nekavējoties jādodas uz slimnīcu

Ko darīt, ja iekodusi čūska?

• Jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113

• Nekustināt un neberzēt sakosto ķermeņa daļu, lai inde tik strauji neizplatītos

• Pastiprināti jādzer šķidrums

• Uz koduma vietas var uzlikt kaut ko aukstu, lai mazinātu niezi un sašaurinātos asinsvadi. Nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugu vai pārsējus, sūkt indi ar muti, griezt vai piededzināt koduma vietu

• Nedrīkst dot nekādus medikamentus, jo nav zināms, kā zāles reaģēs pret čūskas indi

Avots: Bērnu slimnīca, NMPD

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.