Gripas zāļu krājumi papildināsies

© Kaspars Krafts, f64

Aptiekāri kļuvuši nervozi, jo nākas atraidīt pircējus citu pēc cita, kuri taujā pēc pretgripas zālēm un sejas maskām. "Nu, nav, nav, un nezinu, kad būs," kādā Rīgas Pārdaugavas aptiekā darbiniece saka māmiņai ar nepilnu gadu vecu bērniņu ratos, kura vēlējās iegādāties aizsargmasku.

Veselības ministrija (VM) gan mierina, ka pretvīrusu medikamentu jautājums drīzumā atrisināsies – jau ir pasūtītas jaunas partijas no ražotājiem un slimnīcām zāļu pietiek. Mediķi aicina necelt paniku, jo katru gadu Latvijā cilvēki slimo ar gripu.

Vismaz slimnīcās būs

Latvijas Infektoloģijas centrā reģistrēti 110 saslimšanas gadījumi ar jauno gripas A/H1N1 vīrusu (kopumā pārbaudīti 416 pacienti). Iepriekšējās gripas sezonas laikā Latvijā ar sezonālo gripu saslima vairāk nekā 10 000 cilvēku un tika reģistrēti divi nāves gadījumi pacientiem ar gripu.

Speciāli sasauktā sanāksmē VM ar zāļu lieltirgotavu un ražotāju pārstāvjiem sprieda par pretvīrusu medikamentu nodrošinājumu valstī, jo pašlaik lielākajā daļā aptieku vairs praktiski nav iespējams iegādāties pretgripas medikamentus.

Pēc Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas datiem, lieltirgotavām medikamentu Tamiflu vai Relenza krājumu nav, taču – vai būs – tas atkarīgs no zāļu ražotāju iespējām. Lieltirgotavas saņēmušas atļauju piegādāt Latvijai pretgripas zāles, kuras marķētas Austrijas tirgum. Iedzīvotāju pēkšņa vēlme pirkt pretgripas medikamentus gan lieltirgotavām, gan aptiekām bijis pārsteigums, iespējams, panika cieši saistīta ar pandēmiju Ukrainā.

"Tik lielu pieprasījumu pēc medikamentiem, kā tas bija pagājušā nedēļā, neviens negaidīja, tāpēc izveidojās situācija, ka Tamiflu bija beidzies visās lielākajās zāļu tirgotavās," norāda Euroaptieka pārstāve Inga Zemdega-Grāpe.

VM noraida bažas, ka strauji varētu pieaugt zāļu cena. Tā aptiekā nevar pārsniegt valsts noteikto maksimālo cenu, un to katram medikamentam ir iespējams uzzināt Zāļu valsts aģentūrā. Tas, ka dažādās aptiekās cenas atšķiras, nav pārkāpums. VM valsts sekretārs Armands Ploriņš norāda, ka cenas pretgripas medikamentiem varētu pat samazināties.

Latvija pirks vakcīnas

Latvija iegādāsies vakcīnas pret jauno gripu, lai potētu riska grupas iedzīvotājus. Veselības norēķinu centram šīs nedēļas laikā ir jāaprēķina, cik daudz vakcīnu nepieciešams un cik daudz naudas tam būtu jātērē. Pēc tam varēs sākt sarunas par vakcīnu iegādi.

"Nevar teikt, ka Latvija bija pēdējā, kur sāka runāt par vakcīnas nepieciešamību, vēl ir Lietuva, Igaunija, Bulgārija un Malta," uzsver VM speciāliste Egita Pole. Pašlaik Eiropā ir reģistrētas trīs jaunās gripas vakcīnas, un ir divas iespējas, kā Latvija varētu tās iegādāties: kopīgs iepirkums visām tām valstīm, kurām vēl nav vakcīnu, vai arī vakcīnu iegāde no tām valstīm, kuras potes iepirkušas lielākā daudzumā nekā nepieciešams. Rietumeiropas valstis ir iepirkušas vakcīnas ar divām devām, bet šobrīd pētījumi liecina, ka potēšanai varētu pietikt ar vienu, līdz ar to veidojas uzkrājumi, kurus tās varētu realizēt.

Ja arī vakcīnas Latvijā tiks iepirktas, cilvēkus potēs bez maksas pēc stingras uzskaites un uzraudzības. Rekomendētās riska grupas ir medicīnas darbinieki, bērni, grūtnieces un cilvēki ar hroniskām slimībām.