Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Vairums cilvēku nezina kā notiek inficēšanās ar C hepatītu un kā sevi pasargāt

Hepatīta biedrība veikusi aptauju - vai cilvēki zina, kā var inficēties ar C vīrushepatītu. "Fakti ir šokējoši - vairums aptaujāto nezina, kā pasargāt savu veselību no ļaunas infekcijas- C vīrushepatīta", stāsta hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote. O.Mengote informē, ka aptaujāti vairāk nekā 350 cilvēki Rīgā. Aptaujai bija izvēlēts tikai viens jautājums - "vai Tu zini, kā var inficēties ar c hepatītu?"

Aptaujas rezultāti rāda, ka 57% - vairāk nekā puse - uz šo jautājumu nevarēja atbildēt, tāpat pārsvarā kļūdaini tika norādīts, ka C hepatīts ir tā dēvētā " netīro roku slimība" (tautas valodā tā gan tiek dēvēts A hepatīts). 21% respondentu kā inficēšanās avotu ar C hepatītu nosauca "nedrošas" seksuālās attiecības, 12% - zināja, ka inficēties var veicot medicīniskas manipulācijas, tetovējumus, manikīru ar nesteriliem instrumentiem. 10% aptaujāto visai precīzi nosauca inficēšanās iemeslus un zināja teikt, kā izsargāties no saslimšanas ar C hepatītu. Šajā grupā ietilpst cilvēki, kuru zināšanu pamatā ir konkrēta saskarsme ar šīs infekcijas skartu cilvēku - radu vai paziņu lokā.

Hepatīta biedrība aptaujas rādītājus lūdza komentēt Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs galvenajai ārstei, profesorei Baibai Rozentālei.

Profesore Baiba Rozentāle: "Aptauja pēc būtības apliecina to, ko par C hepatīta izplatību pasaulē saka Starptautiskās Hepatīta Alianses veiktie pētījumi - lai gan šīs infekcijas izplatība ir lielāka nekā HIV izplatība, tomēr sabiedrības informētība par hepatītu ir negaidīti maza un par saslimstību bieži nezina arī paši inficētie. Starptautiskā Hepatīta Alianse aprēķinājusi, ka pasaulē 1 no 12 iedzīvotājiem dzīvo ar hronisku vai akūtu B vai C hepatītu, kas skāruši vairāk nekā 170 miljonus cilvēku pasaulē, tajā skaitā 9 miljonus Eiropā. Hepatīts ir pasaules mediķu un sabiedrības redzeslokā".

"Cenšamies šo tēmu aktivizēt un pievērst tai īpašu cilvēku uzmanību akcijās, kas saistās ar Pasaules Hepatīta dienu. Lai gan cilvēku aktivitāte pasākumos ir pietiekama, it kā esam uzklausīti, taču līdzšinējā pieredze liecina, ka īpaši šajos ekonomiskajos apstākļos vesels cilvēks speciāli pārbaudīties uz C hepatītu neiet, domādams: esmu vesels, kas tad man kaiš..." , situāciju iezīmē Olita Mengote.

"Tas ir attieksmes jautājums pret savu veselību, pret savas ģimenes un apkārtējo veselības drošumu," saka LIC direktore, profesore Baiba Rozentāle. Profesore norāda: " Šī infekcija var ieperināties cilvēkā un lēnām, nemanāmi, pat gadu desmitiem ilgi graut aknas - tāpēc jau šo infekciju dēvē par kluso slepkavu. Turklāt slimības pirmajos gados biežākie simptomi, par kuriem sūdzas pacienti, ir nogurums, pazeminātas darba spējas, nomākts garastāvoklis, pazemināta apetīte, smagums labajā paribē, slikta dūša. Šādas neraksturīgas pazīmes var skaidrot ar daudzu slimību klātbūtni, arī ar stresu un psiholoģisko nogurumu.

Domāju, ka viens no iemesliem, kādēļ lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neveic C hepatīta pārbaudes, ir tieši tas, ka C hepatītam nav izteiktu simptomu. Manā praksē cilvēki bieži ir jautājuši - kā tā var notikt - esmu juties vesels, dažkārt esmu noguris, dažreiz iesāpas muskuļi - bet tas, acīmredzot, saistīts ar darbu slodzi. Es gan teiktu - nē! Tas nav pareizi! Tieši šie - it kā vispārējas saaukstēšanās, turklāt - visai neizteikti simptomi, var būt pirmā pazīme, ka nepieciešams doties pie ģimenes ārsta un veikt visvienkāršāko asins analīzi. Bet noteikti tas jādara gadījumos, kad parādās ilgstošs nogurums, diskomforta sajūta paribē, slikta apetīte, īslaicīgas muskuļu un locītavu sāpes. Kāpēc ir svarīgi pēc iespējas ātrāk uzzināt, vai esi, vai neesi inficējies ar C hepatīta vīrusu? Vīrusa nēsātāji, paši to neapzinoties, nodara ļaunumu ne tikai sev, bet pakļauj inficēšanās riskam arī savus līdzcilvēkus. Ja cilvēki zinātu, cik ļoti ar šo neatklāto vīrusu viņi nodara pāri ne tikai sev, bet, iespējams, apdraud savus tuviniekus - attieksme mainītos. Noteikti!"

Hepatīta biedrība nolēmusi šo tēmu aktualizēt, rīkojot Pasaules hepatīta dienas ietvaros - 28.jūlijā pasākumus, kur informēs vairāk par vienu no pasaulē bīstamākajām un izplatītākajām infekcijām - c hepatītu. Hepatīta biedrība uzskata, ka zināšanas par šo bīstamo infekciju ir labākā profilakse!