Grib paredzēt sodu par nepamatotiem ierakstiem medicīniskajā dokumentācijā

Lai novērstu iespējamus korupcijas riskus, Veselības inspekcija (VI) rosina Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) noteikt sodu par nepamatotu ierakstu izdarīšanu medicīniskajā dokumentācijā.

Informatīvajā ziņojumā "Par kontrolējošo iestāžu kapacitātes izvērtējumu, lai novērstu korupcijas iespējas un nodrošinātu pilnvērtīgu kontroles funkciju veikšanu" VI norāda, ka patlaban attiecībā uz atsevišķām jomām sodi LAPK nav paredzēti vai arī tie jāprecizē, tāpēc VI jau ir ierosinājusi un iesniegusi Veselības ministrijā konkrētus priekšlikumus grozījumiem.

VI rosina, ka LAPK būtu jāpapildina ar ierakstu, ka par pierakstījumu, kad veselības aprūpes pakalpojums ir norādīts medicīniskajā, uzskaites dokumentācijā vai elektroniskajā datu uzskaites sistēmā, bet faktiski nav sniegts vai ir sniegts kā maksas veselības aprūpes pakalpojums, juridiskai personai jāuzliek naudas sods līdz 5000 latu, bet, ja šāds pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā, naudas sods būtu 10 000 latu.

Tāpat, pēc VI domām, kodeksā būtu jānosaka atbildība par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumu pārkāpšanu. LAPK tiek piedāvāts noteikt, ka soda nauda par šādu pārkāpumu ir no 100 līdz 1000 latu, bet par atkārtotiem pārkāpumiem gada laikā jāpiemēro soda nauda līdz 2000 latu.

Savukārt par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtības pārkāpumiem zāļu un medicīnisko ierīču izrakstīšanā vai izsniegšanā VI rosina noteikt sodu līdz 5000 latu, bet par atkārtotiem pārkāpumiem gada laikā - līdz 10 000 latu. Ja tiktu konstatēts, ka aptiekā ir notikusi datu labošana ārstniecības personas aizpildītajā kompensējamo zāļu receptē, būtu jānosaka naudas sods no 50 līdz 250 latiem.

VI norāda, ka Viens no inspekcijas pārbaužu mērķiem ir pārliecināties, ka sabiedrības interesēs netiek apdraudēta iedzīvotāju veselība un dzīvība un tiek racionāli un efektīvi izlietoti veselības aprūpes valsts budžeta līdzekļi, un pacientiem tiek nodrošināti valsts garantētie veselības aprūpes pakalpojumi tādā apjomā un kārtībā, kā to nosaka normatīvie akti.

Svarīgākais