Viesturs Boka aicina ieviest principu "nauda seko pacientam"

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā izmaiņas līdz ar veselības obligātās apdrošināšanas koncepcijas ieceru ieviešanu būs jūtamas, ja tiks ieviests princips "nauda seko pacientam", biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka.

"Jāsāk ar to, ka nauda seko pacientam, jo patlaban ir slims pacients, bet nauda neseko," sacīja ārstniecības iestādes vadītājs.

Taujāta, vai Latvijā plānots ieviest principu "nauda seko pacientam", veselības ministre Ingrīda Circene (V) sacīja, ka plānots pārņemt no Skandināvijas diagnožu attiecināmo apmaksas principu. Plānos ierakstīts 2014.gads, taču notikušas sarunas ar Nacionālo veselības dienestu un, iespējams, pilotprojektā daļu diagnozes attiecināmo apmaksu varētu ieviest jau ar nākamo gadu.

"Pastāv divas sistēmas, bet mēs pārņemam Skandināvijas pieredzi un mērķtiecīgi ejam uz šo principu. Tas arī ir taisnīguma princips, jo tad uz pacientu tiek attiecināta tāda samaksa, kāda ir noteikta diagnozei. Piemēram, patlaban tarifs ķirurģijā ir virs 400 latiem, bet nav precīzi pateikts, kāda ķirurģiska iejaukšanās tiek veikta," sacīja ministre.

Visa diskusija par veselības obligātās apdrošināšanas koncepciju lasāma ziņu aģentūras LETA interviju sadaļā un portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Svarīgākais