Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Aicina palīdzēt puisēnam, kurš sirgst ar smagu alerģiju

Gaišmatainajam puisēnam Denisam Kudinam drīz būs divi gadiņi. Kad viņam bija tikai mēnesis, atklājās, ka zēnam ir smaga alerģija.

Viss mazuļa ķermenis pēkšņi noklājās ar niezošiem sarkaniem plankumiem. Bērns nevarēja aizmigt, nepārtraukti raudāja. Vecāki vērsās pie ģimenes ārsta, kurš izrakstīja pretalerģijas zāles, taču plankumi nepazuda. Pēc pārbaudēm slimnīcā atklājās, ka Denisam ir alerģija praktiski pret visiem produktiem. Mediķu ieteikums – lietot uzturā tikai specializēto uzturu, kas maksā ļoti dārgi.

Deniss ir pirmais un vienīgais bērniņš ģimenē. Vecāki dzīvo nelielā viensētā netālu no Salaspils, Neatkarīgajai pastāstīja sociāli nozīmīgu projektu centra Varonis sociālā darbiniece Sarma Bergmane. Polivalentā alerģija – jutība pret trim vai vairāk pārtikas produktiem – zēnam ir jau kopš dzimšanas, taču, kā to mazināt, izdevies noskaidrot nesen. Puisēna ķermenis noklāts ar alerģiskiem izsitumiem – viņš pastāvīgi kasa niezošās vietas, tās sāp, mazulis bieži raud, un slimības dēļ kavējas viņa attīstība. Pārtikas produktu nepanesības dēļ Deniss ļoti lēni pieņemas svarā. Šobrīd viņa svars ir tikai astoņi kilogrami. Alerģijas dēļ bērnam ir arī fiziskās un psihiskās attīstības traucējumi. Viņš vēl nav sācis runāt un nevar iemācīties stāvēt.

Šā gada janvārī Deniss atkal nonāca slimnīcā. Tad pirmo reizi tika sasaukts dermatologu konsilijs. Mediķi konstatēja, ka bērnam ir ļoti smaga alerģijas forma, tādēļ vecākiem tika izsniegts garš produktu saraksts, kurus bērnam lietot ir aizliegts. Kā vienīgo pārtiku ārsti noteikuši specializēto hidrolizēto aminoskābju maisījumu Neocate. Šī specializētā pārtika Denisam ir jālieto līdz trīs gadu vecumam, šajā laikā veselības stāvoklim būtu jāuzlabojas. Tomēr speciālā pārtika ir ļoti dārga – vienas pārtikas burciņas cena ir 31,89 lati, un mēnesī ir nepieciešamas 16 burciņas. Denisa ģimenei nav tādas naudas – mamma rūpējas par puisēnu, un, lai arī zēna tētis strādā, ar viņa algu nepietiek, lai nodrošinātu zāles un specializēto pārtiku.

«Ģimene ir arī novada sociālā dienesta redzeslokā, un dienests palīdz segt zāļu izdevumus un sagādāt transportu, kad zēns jāved pie ārstiem, bet novadam nav tik daudz līdzekļu, lai varētu finansēt speciālās pārtikas iegādi,» saka Varoņa sociālā darbiniece S. Bergmane.

Neatkarīgā interesējās valsts iestādēs, vai šādas pārtikas iegādei nav paredzēts arī valsts atbalsts. Labklājības ministrijas pabalstu politikas nodaļas eksperte Ināra Baranovska norāda, ka nav speciāla valsts sociāla pabalsta ar mērķi sniegt atbalstu cilvēkiem, kuri slimo ar alerģiju. Valsts atbalsts ir pieejams tikai celiakijas slimniekiem – valsts šīm ģimenēm sniedz papildu atbalstu bezglutēna pārtikas iegādei 75 latus mēnesī vienam bērnam.

Arī no veselības aprūpes budžeta īpaša pārtika smagas alerģijas gadījumos netiek piešķirta. Nacionālā Veselības dienesta speciāliste Laura Lapiņa stāsta, ka centralizēti tiek iepirkti preparāti iedzimtu vielmaiņas slimību pacientiem. Konkrētajā gadījumā tā nav iedzimtas vielmaiņas slimība, tā ir alerģiska saslimšana, un konkrētais preparāts nav iekļauts centralizēti iepērkamo preparātu sarakstā. L. Lapiņa norāda uz virkni maisījumu, kurus iepērk fenilketonūrijas un citu ģenētiski determinēto slimību korekcijai, kuru vidū ir arī aminoskābju maisījumi.

***

AICINĀM PALĪDZĒT Denisam Kudinam

Biedrība: sociāli nozīmīgu projektu centrs Varonis

Reģ. Nr.: 40008142130

Jur. adrese: Akadēmijas laukums 1, Rīga, LV1050

SWEDBANK LV56HABA0551025632423

NORDEA LV50NDEA0000083204700

DNB NORD LV79RIKO0002013211470

vai piezvanot pa labdarības tālruni 90006782