Stradiņa slimnīcas vadītāja: Slimnīcas maksātnespējas draudi nepastāv

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā valde, pirms nepilniem trīs mēnešiem pārņemot vadību, slimnīcu saņēmusi kritiskā finansiālā stāvoklī ar ierobežotu maksātspēju, tomēr maksātnespējas draudi slimnīcai nepastāv, šodien intervijā Latvijas Radio sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere.

Kā ziņots, Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai ir nepieciešams vienreizējs valsts atbalsts 10 miljonu apmērā, lai ieguldītu šos līdzekļus uzņēmuma pamatkapitālā. Valdība uzdevusi Veselības ministrijai (VM) līdz 3.augustam sagatavot un iesniegt informatīvo ziņojumu par situāciju Stradiņa slimnīcā un pamatojumu par 10 miljonu nepieciešamību. Pēc šī ziņojuma uzklausīšanas tiks lemts par tālāko rīcību.

Kā norādīja Valtere, nauda nepieciešama, lai palielinātu slimnīcas pamatkapitālu, ieviestu jaunas tehnoloģijas un attīstot jaunus pakalpojumus. Tāpat nauda nepieciešama, lai varētu laicīgi norēķināties par slimnīcas uzkrātajām saistībām un nākotnē netiktu zaudētas iespējas iegādāties preces un pakalpojumus ar atlaidēm.

Slimnīcas jaunā vadītāja uzsver, ka gadījumā, ja valdība nepieciešamo naudu nepiešķirs, tiks meklētas citas iespējas kā risināt slimnīcas finansiālo situāciju. Viena no šādām iespējām esot kredīta ņemšana. Šādā gadījumā gan esot jārēķinās ar papildu saistībām un būs jāmaksā procenti par kredītu, kas bremzētu slimnīcas attīstību.

Slimnīcas vadība neapsverot iespēju palielināt maksu par sniegtajiem pakalpojumiem. Vienlaikus plānots palielināt maksas pakalpojumu klāstu un attīstīt esošos maksas pakalojumus.

Pēc Valteres teiktā, jaunā slimnīcas valde patlaban pārskata slimnīcas izdevumus un ir apņēmusies divu gadu laikā atrisināt finansiālās problēmas un pāriet uz bezdeficīta budžetu.