Stradiņa slimnīcai nepieciešams papildu finansējums

11.jūlijā notikušajā Ministru kabineta sēdē tika lemts par budžeta grozījumiem veselības aprūpei, tai skaitā par 10 miljonu latu piešķiršanu Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai.

Slimnīcas valde apstiprina, ka vairāku iepriekšējo gadu laikā finanšu situācija rezultējusies ar miljonos mērāmiem parādiem un finanšu līdzekļu deficītu, kas neļauj uzņēmumam pilnvērtīgi funkcionēt. Šī iemesla dēļ Veselības ministrija lūgusi šā gada budžeta grozījumos piešķirt 10 miljonus latu slimnīcas finanšu situācijas stabilizācijai.

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere norāda: "Jaunā valde šobrīd ir izstrādājusi plānu uzņēmuma stabilizācijai, tomēr, ņemot vērā vairāku gadu laikā uzkrātās saistības, ir nepieciešams vienreizējs valsts atbalsts 10 miljonu apmērā, ieguldot šos līdzekļus uzņēmuma pamatkapitālā." Dati par uzņēmuma komercdarbību pēc likuma ir ierobežotas pieejamības informācija, tāpēc detalizēta informācija šobrīd netiek sniegta.

Valdība uzdevusi Veselības ministrijai līdz 3.augustam sagatavot un iesniegt informatīvo ziņojumu par situāciju Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un pamatojumu par 10 miljonu nepieciešamību. Pēc šī ziņojuma uzklausīšanas tiks lemts par tālāko rīcību.

Šobrīd Stradiņa slimnīcas valde kopā ar Veselības ministrijas vadību strādā, lai risinātu slimnīcas finanšu situāciju. Pēc Veselības ministrijas pieprasījuma, Stradiņa slimnīcas valde ir iesniegusi informatīvo ziņojumu.

Stradiņa slimnīcas valdes loceklis Guntis Bahs uzsver: "Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ir koncentrētas resursu ietilpīgākās tehnoloģijas, visjaunākās metodikas un valsts mērogā unikāli pakalpojumi jeb valsts programmas, kā, piemēram, transplantoloģija, sirds ķirurģija, sejas un žokļu ķirurģija, Černobiļas AES avārijas likvidētāju veselības aprūpe, kas nav pieejamas nekur citur Latvijā."

Veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanai līdz šim nav izstrādāta diferenciēta pieeja atkarībā no ārstniecībā un aprūpē izmantoto tehnoloģiju līmeņa un dārdzības. Vairāku gadu laikā Stradiņa slimnīcā kā universitātes līmeņa slimnīcā tas ir radījis būtisku atšķirību starp reālajām izmaksām par iedzīvotājiem sniegto veselības aprūpi un pieejamiem finanšu līdzekļiem. Stradiņa slimnīcā šī atšķirība izpaužas lielākā mērā nekā daudzās citās Latvijas slimnīcās, tādējādi laika gaitā tieši šī nesakritība ir veidojusi lielāko daļu no parāda sastāvdaļām.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais