Pirmajai "cūku gripas" upurei nāvi izraisīja gripas radīta smaga pneimonija

Farmaceites kādā aptiekā Krievijā © Scanpix

Piecdesmit sešus gadus vecā jaunās gripas A H1N1 paciente, kura pirmdien P. Stradiņa slimnīcā nomira, jau iepriekš bija slimojusi ar plaušu un nieru slimībām, tāpēc viņai šī gripa noritēja smagāk, uzsver P. Stradiņa slimnīcas intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītājs Pēteris Ošs.

Tas ir pirmais nāves gadījums Latvijā ar jauno A H1N1 gripu. Paciente sākotnēji ārstējusies ambulatori, taču, stāvoklim pasliktinoties, 3. novembra naktī ievietota Stradiņa slimnīcas pulmonoloģijas nodaļā, vēlāk pārvesta uz intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļu. Ārsti pacientei konstatēja akūtu abpusēju pneimoniju, elpošanas mazspēju, kas nozīmē, ka plaušas nespēj pietiekami uzņemt skābekli.

P. Ošs norāda, ka gripas uzliesmojumos ir smagāki un vieglāki gadījumi. Riska grupas pacienti ir tie, kam ir zemāka imunitāte un blakusslimības. Tieši tā bija arī konkrētajā gadījumā – paciente jau iepriekš bija slimojusi ar plaušu un nieru slimībām. Ārsti pacientei konstatēja pneimonijas veidu, kas nav plaši izplatīts. Cilvēki bez blakusslimībām ļoti reti mirst ar gripu. Katru gadu ar sezonālās gripas radītām blakusslimībām mirst vismaz pāris cilvēku. "Nav pamata teikt, ka A H1N1 gripa ir kas īpašs," saka ārsts.

Stradiņa slimnīcas infektologs Pauls Aldiņš piebilst: "Gripas simptomi ir paaugstināta temperatūra, kaulu laušana, galvassāpes, sāpes acīs, degunā. Profilakses nolūkos jācenšas neapmeklēt publiskus pasākumus, nebraukt ar sabiedrisko transportu un nekontaktēties ar slimiem cilvēkiem. Ļoti svarīga ir imunitātes stiprināšana. Ja ir zināms par kāda slimnieka klātbūtni, jālieto aizsargmaska un kārtīgi jāmazgā rokas. Ja cilvēks jūtas slims, nevajadzētu iet uz darbu, nevajadzētu laist bērnus uz bērnudārzu vai skolu un noteikti nekavējoties vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta."

Stradiņa slimnīcā pirmdien ievietota vēl viena paciente, kurai konstatēta jaunā gripa. Viņas veselības stāvoklis tiek pārbaudīts. Tāpat slimnīcā reģistrēts arī pirmais sezonālās gripas gadījums.

Veselības ministrija norāda: lai tiktu pasludināta gripas epidēmija, valstī saslimušo skaitam vienas nedēļas laikā jāsasniedz vairāk nekā 2000 pacientu. Pašlaik Latvijā ar jauno pandēmiskās A gripas vīrusu H1N1 reģistrēti 89 saslimšanas gadījumi. Imunizācijas padome pirmdien izlēma, ka Latvijai ir nepieciešams iegādāties vakcīnas pret jauno gripu, lai potētu iedzīvotājus no riska grupām.