Austrumu slimnīca sāk jaunu izmeklējumu akūtu kardioloģisku saslimšanu diagnostikai

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) Laboratoriskās medicīnas centrs uzsācis veikt jaunu laboratorisko izmeklējumu, nosakot slimnieku asinīs augstas jutības olbaltumveielu - sirds troponīnu T. Šie izmeklējumi ļauj ātrāk un precīzāk noteikt akūtu sirds muskuļa bojājumu, lai uzsāktu nepieciešamo terapiju, informē Dace Kārkliņa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre.

Rīgas Austrum slimnīcas Laboratoriskās medicīnas centra vadītāja Ludmila Enģele stāsta, ka starp laboratorijas izmeklējumiem troponīna T un troponīna I noteikšana miokarda infarkta diagnostikā ienāca salīdzinoši nesen - pirms 20 gadiem, kad tika atklāts, ka šie olbaltumi ir specifiski tieši miokarda nekrotiskajam bojājumam. Šobrīd starptautiskajās publikācijās tiek uzsvērts, ka ar augstas jutības troponīna T ienākšanu zūd vajadzība pēc iepriekš lietotajiem sirds marķieriem, jo to jutība un specifiskums ir daudzkārt zemāki.

"Visā pasaulē nemitīgi tiek meklēti aizvien precīzāki un jūtīgāki dažādu slimību un stāvokļu marķieri. Viens no pēdējiem un ievērojamākiem sasniegumiem kardioloģijas jomā ir augstas jūtības troponīns. Tā noteikšana ļauj ātrāk un precīzāk noteikt akūtu sirds muskuļa bojājumu vai arī to izslēgt", akcentē Rīgas Austrumu slimnīcas Sirds un Asinsvadu slimību klīnikas vadītājs Artis Kalniņš.

Ne visos gadījumos pacienta diagnozi iespējams noteikt uzreiz. Dažreiz diagnozes noteikšanai prasa vairākas stundas, bet akūtu kardioloģisku stāvokļu gadījumā savlaicīga adekvātas ārstēšanas uzsākšana ir īpaši svarīga. Svarīgākais ieguvums no augstas jūtības troponīna T noteikšanas - precīzāka diagnostika un iespēja pacientam saņemt ārstēšanu ātrāk.

Jaunais 5.paaudzes augstas jutības Troponīns T paver plašākas iespējas precīzākai un ātrākai akūtās koronārās slimības un miokarda infarkta diagnostikai. Šis tests sniedz arī vērtīgu informāciju par sirds miokarda bojājumiem citu slimību gadījumos, tostarp, sepses, iekaisīgām sirds slimībām, nieru nepietiekamības u.c.

Augstas jutības sirds troponīns raksturojas ar to, ka nodrošina analīta noteikšanu ļoti zemā koncentrācijā, kad nekrotiskās izmaiņas miokardā vēl nav plašas un savlaicīgi uzsākta ārstēšana ir daudz efektīvāka un slimības iznākuma prognoze ir labvēlīga.

Pašlaik Rīgas Austrumu slimnīca ir vienīgā Latvijas slimnīca, kur neatliekamo stāvokļu diagnostikai plaši pielieto 5.paaudzes augstas jutības sirds troponīnu T.

Svarīgākais