Ministrija gatava dot iespēju pašvaldībām aizliegt smēķēšanu uz balkoniem un lodžijām

Lai pašvaldībām būtu tiesības savos saistošajos noteikumos paredzēt smēķēšanas aizliegumu uz balkoniem, lodžijās un parkos, izstrādāti grozījumi likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu.

Veselības ministrija vēlas likumā paredzēt pašvaldībai tiesības izdot noteikumus, kuros noteikt papildus smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei, piemēram, pašvaldības savos saistošajos noteikumos varētu paredzēt aizliegumu smēķēt pie ieejām izklaides vietās, uz balkoniem, lodžijās, kā arī pašvaldības varētu pilnībā aizliegt smēķēt parkos, skvēros un peldvietās, kuros pašreiz var būt vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

Pašreiz likums nosaka aizliegumu smēķēt publiskās ēkās, būvēs un telpās, kā arī dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, bet nenosaka aizliegumu smēķēt uz balkoniem un lodžijām vai pie ieejas izklaides vietās.

Kā norāda Veselības ministrija, katru gadu, iestājoties siltajam laikam, ministrija saņem vairākas iedzīvotāju vēstules, kurās ir lūgums aizliegt smēķēt uz balkoniem un lodžijām.

Ozolnieku novada dome jau pagājušā gada oktobrī pieņēma grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos, paredzot aizliegumu smēķēt daudzdzīvokļu māju balkonos, lodžijās un pa atvērtu logu un tuvāk par 10 metriem no daudzdzīvokļu ēkas. Tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sniedza negatīvu atzinumu par šiem noteikumiem, norādot, ka likums nepilnvaro pašvaldību papildus noteikt paredzētos smēķēšanas aizliegumus, kādi jau ir likumā.

Pēc šī negatīvā atzinuma Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijā notika diskusija par vēlmi aizliegt smēķēšanu daudzdzīvokļu namu balkonos un komisija atzina, ka tā ir valstiska mēroga problēma, tāpēc ir nepieciešami risinājumi valstiskā līmenī.

Tāpat likuma grozījumos ir precizēta tabakas izstrādājumu reklāmas definīcija, lai neradītu pamatu dažādai normas interpretācijai praksē, nosakot, ka arī komunikācija, ieteikums, darbība un tabakas izstrādājumu izvietojums tirdzniecības vietās, pielietojot dažādus patēriņu veicinošus efektus, ir tabakas izstrādājumu reklāma.

Grozījumus likumā ceturtdien, 28.jūnijā, plānots skatīt valsts sekretāru sanāksmē.

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais