Skolēniem svaigi dārzeņi būs ilgāku laiku

Nākamajā gadā Latvijas skolēni ar svaigiem augļiem un dārzeņiem varēs mieloties ilgāk – līdzšinējo četru mēnešu vietā sešus. Lauku atbalsta dienesta informācija liecina, ka pagājušajā gadā skolēniem izdalīts 4,6 miljoni porciju jeb 466 tonnas augļu un dārzeņu.

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe pastāstīja, ka pagājušajā mācību gadā 708 Latvijas skolas jeb 87 procenti no visiem pirmās līdz devītās klases skolēniem trīs reizes nedēļā saņēma porciju ar augļiem un dārzeņiem. Skolēni saņem ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, burkānus, kolrābjus un kāļus, kas audzēti pēc integrētām audzēšanas metodēm (tā ir lauksaimniecības produktu ražošana ar vidi saudzējošām metodēm, samazinot un optimizējot augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu lietošanu) un kurus nedrīkst vest tālāk par 300 kilometriem no audzēšanas vai iepakošanas vietas, lai tie vienmēr būtu svaigi.

«Nākamajā mācību gadā plānojam, ka augļus un dārzeņus skolēni skolās saņems no oktobra vidus līdz marta beigām, jo ir piešķirts papildu finansējums no Eiropas Komisijas,» norāda R. Lerhe. Programmai piešķirti 881 000 eiro jeb 624 160 lati, savukārt Latvijas valsts līdzfinansējums programmai ir 25 procenti no Eiropas piešķirtās summas. Salīdzinājumā ar programmas pirmo gadu nākamgad paredzētais finansējums ir divkārt lielāks, atzina ZM valsts sekretāra vietniece.

Kooperatīvās sabiedrības Mūsmāju dārzeņi pārstāve Edīte Strazdiņa pauž atzinīgus vārdus par šīs programmas darbību, jo tā ļauj dārzeņu audzētājiem realizēt lielāku apjomu dārzeņu, kā arī redzēt, ka skolēniem garšo dārzeņi. «Skolēni, apmeklējot mūsu saimniecību ekskursijās vai arī aicinot mūs uz skolu, pateicas mums par iespēju ēst svaigus dārzeņus. Daudzi, jo īpaši Rīgas skolēni, nezina, kā garšo dārzeņi un ka tos var ēst arī svaigus,» atzina E. Strazdiņa.

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus noteikumos, kurus aizvadītājā nedēļā pieņēma valdība. Tas paredz gan iespēju ilgāk skolām piegādāt svaigus augļus un dārzeņus, gan noteic, ka tagad informāciju par atbalsta perioda ilgumu un atbalsta likmi par vienu porciju atbalsta programmā Skolas auglis publicēs oficiālajā laikrakstā ievērojami ātrāk, lai skolām un dārzeņu piegādātājiem būtu ilgāks laiks sadarbības veidošanai. Iepriekš tas tika izziņots līdz 15. oktobrim.

Tāpat, lai nodrošinātu, ka skolēniem atbalsta periodā bez pārtraukuma ir iespēja saņemt augļus un dārzeņus, grozījumi paredz nosacījumu, ka atbalsta pretendents desmit darba dienu laikā paziņo Lauku atbalsta dienestam, ja noteiktu iemeslu dēļ tas nevarēs piegādāt produktus visu atbalsta periodu. Šajās desmit darba dienās dienests var informēt citus atbalsta pretendentus par radušos situāciju, tā dodot iespēju skolai vienoties ar citu produktu piegādātāju.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.