Aicina pievērst uzmanību pārtikas kvalitātei

© publicitātes

Gādājot pārtiku Jāņu svētku mielastam, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi iedzīvotājiem atgādina - pievērsiet uzmanību pārtikas kvalitātei.

Pārliecinieties vai ēdienam nav slikta smarža, garša, šaubīgs vizuālais izskats, vai nav beidzies tā derīguma termiņš un vai tirdzniecības vietā tiek ievēroti produkta uzglabāšanas nosacījumi.

Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai būtu jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni (gatavie salāti un saldie ēdieni) vai pusfabrikāti.

SPKC epidemiologi atgādina - lietojot nekvalitatīvus pārtikas produktus, var inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu, utml.

Gatavojot gaļu, zivis, arī vistas gaļu, atcerieties, ka tikai kārtīgi to izcepot, uzvārot iespējams izsargāties no saslimšanas. Ēdienu vēlams apēst tūlīt pēc pagatavošanas. Savukārt neapēstais ēdiens jāuzglabā vēsā vietā un noslēgtos traukos, lai tas nebojātos.

Par regulāru roku mazgāšanu, it īpaši pirms ēšanas, jāatceras arī brīvā dabā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota. Un rokas rūpīgi jāmazgā gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Atgādinām, ka rosola bļoda vai lauku torte, kas visu Jāņu nakti stāvējusi uz svētku galda, nav labākā izvēle nākamā rīta brokastīm.

Gadījumā, ja jums parādās zarnu trakta infekcijas saslimšanas pazīmes – sāpes vēderā, paaugstināta ķermeņa temperatūra, vemšana, caureja, aicinām nekavējoties meklēt ārsta palīdzību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.