Māszinību studijas šogad absolvē rekordliels skaits studentu; medmāsas jau lūko pēc darba ārzemēs

Pēc Latvijas Māsu Asociācijas statistikas datiem, šogad studiju programmu „Māszinības” Rīgas, Liepājas un Daugavpils medicīnas koledžās absolvēs kopskaitā 303 studenti. Iepriekš šo programmu absolvēja vidēji 250 personas gadā.

Visvairāk absolventu, kas šogad iegūs medicīnas māsas kvalifikāciju, ir Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžā – 81 persona, pēc tam secīgi sekojot Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžai, Rīgas 1. medicīnas koledžai, Rīgas Stradiņa universitātes Liepājas filiālei un Daugavpils medicīnas koledžai.

„Māsas profesija joprojām ir atzīta un pieprasīta topošo studentu vidū. Pagājušajā gadā medicīnas koledžās uzņemšanas konkurss uz vienu studiju vietu bija no divām līdz četrām personām”, stāsta Latvijas Māsu asociācijas prezidente Jolanta Zālīte.

Pēc Veselības ministrijas datiem, pastāv risks, ka laika posmā līdz 2019. gadam viena trešdaļa šobrīd praktizējošu ārstu un māsu dosies pensijā. Māsu trūkums negatīvi ietekmēs pacientu aprūpes procesa kvalitāti, pacienta ārstēšanās un atveseļošanās procesu, kā arī palielinās atkārtoto hospitalizāciju skaitu, tādēļ jaunu speciālistu piesaiste un izglītošana ir vitāla nepieciešamība.

Studentiem pēc Māszinību programmas absolvēšanas par darba trūkumu Latvijas veselības aprūpes iestādēs nav jāsūdzas. Medicīnas māsu bezdarbs, salīdzinot bezdarbnieku skaitu 2010. un 2011. gadā, samazinājies par 54,24%. Tomēr zemais atalgojums, pieaugošā noslodze un aprūpes komplicētība absolventus bieži mudina meklēt darba iespējas citās nozarēs. „Diemžēl ir sajūta, ka Latvijā medicīnas speciālistu darbs sabiedrībai un valstsvīriem nav nepieciešams. Lai sevi realizētu un vienlaikus nodrošinātu, būšu spiesta meklēt darbu citā nozarē vai pieņemt darba piedāvājumu ārpus robežām, kur medicīnas māsas tiek novērtētas ievērojami augstāk nekā Latvijā”, atzīst šāgada Māszinību programmas absolvente Linda Zaharova.

Lai arī turpmāk piesaistītu jauniešus valstij būtiski svarīgajai Māszinību programmai, kā arī ilgtermiņā veicinātu absolventus izvēlēties darbu veselības aprūpē, tiek izcelti vairāki savstarpēji saistīti faktori. „Galvenokārt jādomā par medicīnas māsu profesijas prestiža celšanu, kā arī normālu mācību procesa finansējuma atjaunošanu, kas Latvijā stipri cietis budžeta „cirpšanas” gados. Tomēr tas nav tikai naudas jautājums - visbūtiskākā ir sabiedrības attieksme,"norāda RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas direktors Gastons Neimanis.

Māszinības Latvijā var apgūt trīs izglītības līmeņos: pirmā līmeņa profesionālās izglītības studiju programmā, bakalaura studiju programmā un maģistra studiju programmā.