Veselības ministrijā lemj par strīdīgajām rota un papilomas vīrusa vakcinām

Šodien plānota Imunizācijas valsts padomes sēde, kurā tiks pārrunāti ar vakcīnu iegādi saistīti jautājumi. Vakcinācijas kalendāru plānots papildināt ar jaunām vakcīnām, savukārt atsevišķas vakcīnas izņemt.

Tiesa, vakcīnu jautājums nonācis arī politiķu viedokļu sadursmes epicentrā, jo Veselības ministrijai (VM) ir pilnīgi pretējs viedoklis nekā premjerministram Valdim Dombrovskim (JL), kurš uzskata, ka pašlaik vakcinācijas kalendārs nav jāpapildina ar jaunām vakcīnām un tās nav jāiepērk, jo prasa no budžeta pārlieku lielas summas.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) padomes sēdē ar profesionāļiem solījusi pārskatīt jautājumu, kas saistīts ar vakcinācijas kalendāra papildināšanu ar jaunām potēm un nepieciešamo vakcīnu iepirkumu. 23. maijā veiktajās izmaiņās Vakcinācijas noteikumos paredzēts papildināt bērnu vakcinācijas kalendāru ar vakcināciju pret pneimokoku infekciju no nākamā gada 1. janvāra, ar 12 gadus vecu meiteņu vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi izraisošo papilomas vīrusa infekciju no nākamā gada 1.septembra un ar vakcināciju pret rotavīrusu no 2011. gada 1. janvāra. VM uzskata, ka pašlaik nav pamata apturēt vakcīnu iepirkuma konkursu, lai ar jaunām potēm papildinātu vakcinācijas kalendāru. V. Dombrovskis iepriekš norādījis, ka viņam ir iebildumi pret jauno vakcinācijas plānu, jo iepirkuma procedūrai un vakcīnu iegādei nepieciešami aptuveni seši miljoni latu. Arī Latvijas Farmaceitu biedrība un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija aicina vismaz uz laiku izslēgt vējbaku vakcīnu no valsts apmaksājamo vakcīnu saraksta, saglabāt bērnu vakcināciju pret B hepatītu un nepapildināt vakcinācijas kalendāru ar jaunām potēm.