Lai izvairītos no gripas, jāmazgā rokas

© Andrejs Strokins, f64

Eiropas Infekciju kontroles un profilakses centra (ECDC) pētījumi liecina, ka pandēmiskā gripa A(H1N1) jeb saukta arī par cūku gripu nenorit smagākā formā kā sezonālā gripa, taču ir iedzīvotāju grupas, kuras pret jauno gripu ir daudz uzņēmīgākas – bērni un jaunieši, cilvēki ar hroniskām saslimšanām, arī grūtnieces.

Tā kā jaunais gripas paveids izplatās tieši tāpat kā sezonālās gripas vīruss, jauns ritenis – kā izsargāties no saslimšanas – nav jāizdomā.

No Jāņiem līdz pašreizējam brīdim oficiāli Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā 60 saslimšanas gadījumu ar jauno gripu. Saslimušo skaits realitātē varētu būt daudz lielāks, jo ne visi pacienti ar gripas simptomiem vērsušies pie ārsta un ne visos gadījumos veiktas analīzes, lai noteiktu, vai cilvēks noķēris tieši šo gripas vīrusu. Visu pacientu, izņemot viena, saslimšana noritējusi viegli un bez nopietniem sarežģījumiem. P. Stradiņa slimnīcā Neatkarīgajai pastāstīja, ka sievietes, kura pagājušajā nedēļā smagā stāvoklī tika ievietota slimnīcā ar A(H1N1) gripas vīrusu, situācija joprojām ir ļoti nopietna. Mediķi norāda, ka šādos gadījumos, kad kā gripas komplikācijas ir abpusējs plaušu bojājums, atveseļošanās varētu noritēt ilgstoši. Smagāks slimības iznākums varētu būt arī gadījumos, kad cilvēks laikus nevēršas pie ārsta vai arī ārsts nepieiet nopietni slimības izvērtēšanai, neveic analīzes. Pasaules veselības organizācija ziņo, ka liela daļa pacientu izveseļojas bez īpašas medicīniskās palīdzības un ārstēšanās slimnīcā.

Jāievēro higiēna

Gripa no cilvēka uz cilvēku izplatās tāpat kā ikgadējās sezonālās gripas laikā – gaisa pilienu ceļā ieelpojot vīrusus, ko slims cilvēks izdala runājot, klepojot vai šķaudot. Inficēties iespējams arī netieši – no priekšmetiem, kurus pirms tam lietojis slims cilvēks (traukiem, rokturiem, krāniem). Vesels cilvēks var inficēties, pieskaroties šīm inficētajām virsmām un pēc tam – savai mutei un degunam. Tāpēc infektologi uzsver, ka viens no efektīvākiem individuālās aizsardzības veidiem ir personīgā higiēna un rūpīga roku mazgāšana.

Pasargātāki – vecāki ļaudis

ECDC pētījumi, kas aptver datus no visas Eiropas, liecina, ka lielākajā daļā valstu jaunā gripa samērā maz skars vecāka gadagājuma cilvēkus. Arī Latvijas Infektoloģijas centra vadītājs Jāzeps Keišs Neatkarīgajai saka: tas tāpēc, ka vecāki cilvēki ir bijuši kontaktā ar dažādiem gripas vīrusiem un ir imūni pret gripas vīrusu, taču gados jaunie nav vai maz saskārušies ar šo vīrusu, tāpēc ir uzņēmīgāki.

ECDC gripas eksperts Anguss Nikolli norāda, ka riska grupas pandēmiskajai gripai ir tādas pašas kā sezonālajai. "No tiem cilvēkiem, kuri pandēmijas laikā ir miruši Eiropā, 80 procentu ir no klīniskajām riska grupām, kas iekļauj arī grūtnieces," norāda A. Nikolli, "tomēr pārējie 20 procentu ir ārpus riska grupām." Eksperts uzsver: ja valstī ir pieejama vakcīna, tad, kā apliecina pētījumu rezultāti, jāvakcinējas riska grupām. Viņš skaidro, ka riska grupās ir cilvēki ar šādām saslimšanām: hroniskas elpceļu slimības, ieskaitot astmu, hroniska sirds mazspēja, diabēts, hroniska aknu vai nieru saslimšana, hroniskas imūndeficīta saslimšanas. Kā piemēru eksperts min bērnu ar astmu vai bez tās – mazulim ar astmu būs četras reizes lielāks risks, inficējoties ar gripas vīrusu, nonākt intensīvajā aprūpē nekā vienaudzim bez astmas, savukārt grūtniecei šis risks būs desmit reižu lielāks nekā sievietei, kura nav stāvoklī. "Tiesa, viss pilnībā nav izpētīts, un ir vēl daudz neatbildētu jautājumu par šo gripu, bet, šo zinot, valstis var palīdzēt saviem cilvēkiem," uzsver A. Nikolli.

Nav skaidrības par vakcīnām

Par pandēmiskās gripas vakcīnu skaidrības nav arī Eiropā, jo pat eksperti šaubās par to, cik potes jāpotē, lai tā iedarbotos. Vakcinācijas pretinieki arī norāda, ka arvien jaunas vakcīnas ir farmācijas bizness, un tam ir izdevīgi, ja sabiedrībā tiek celta panika. Eiropā šobrīd reģistrētas trīs vakcīnas pret jauno gripas vīrusu. Latvija, tāpat kā citas Baltijas valstis, nav veikusi priekšapmaksu. Vairākās zemēs, piemēram, Beļģijā, jau sākta riska grupu, kā arī medicīnas darbinieku potēšana.

Latvijā ir pieejama vakcīna pret sezonālo gripu. Veselības ministrija norāda, ka noteiktām pacientu grupām – bērniem līdz divu gadu vecumam, hroniski slimajiem pacientiem, pacientiem vecākiem par 65 gadiem – sezonālās gripas vakcīna pieejama ar 50% atlaidi.