Jauni noteikumi par pārtiku zīdaiņiem un bezglutēna pārtiku

Zīdaiņiem paredzētu piena maisījumu un īpašām diētām paredzētas pārtikas iepakojuma un sastāva noteikumi turpmāk būs stingrāki un skaidrāki. Tas palīdzēs aizsargāt patērētājus un sniegs skaidrākas norādes pārtikas ražotājiem. To paredz Eiropas Parlamenta ceturtdien pieņemtā regula. Īpaši noteikumi paredzēti arī par pārtiku cilvēkiem ar glutēna (lipekļa) nepanesību un pārtiku mazkaloriju diētām.

Jaunā regula aizvietos vairākus spēkā esošus tiesību aktus, tādējādi saskaņojot iepakojuma un sastāva noteikumus produktiem, kas veido 1-2% no Eiropas pārtikas tirgus. Jaunā regula izstrādāta tāpēc, ka līdz šim nebija pietiekami skaidru noteikumu par atšķirībām starp plašai lietošanai un īpašām grupām paredzētu pārtiku, tādējādi radot problēmas patērētājiem un varas iestādēm.

Ziņojumu, ko izstrādājis deputāts Frédérique Ries (ALDE, BE) pieņēma ar 603 balsīm "par", 8 - "pret" un 8 - "atturas".

Piena maisījumi zīdaiņiem

Turpmāk uz piena maisījumiem, kas paredzēti bērniem līdz 12 mēnešu vecumam, nedrīkstēs izvietot zīdaiņu attēlus vai attēlus, kas "kas var idealizēt produkta lietošanu", norādīts tekstā.

Parlaments arī norāda, ka Komisijai ir jāpārskata pašlaik sarežģītā juridiskā situācija ar piena maisījumiem, kas paredzēti bērniem vecumā no 12 līdz 36 mēnešiem, un vajadzības gadījumā jāierosina jauni noteikumi.

Glutēna nepanesība

Tiesību aktos būs iekļauti arī īpaši marķēšanas noteikumi. Glutēna jeb lipekļa nepanesības diētu produkti nevarēs saturēt vairāk kā 100 mg glutēna uz kilogramu, un uz tiem būs jābūt norādei "ļoti zems glutēna saturs", savukārt uz produktiem, kur lipekļa saturs nepārsniedz 20 mg/kg, varēs norādīt "nesatur lipekli".

Deputāti uzsver, ka Eiropas Komisijai vajadzētu izpētīt to, vai noteikumi pietiekami atbilst cilvēku, kuri nepanes laktozi, vajadzībām.

Solījumi notievēt

Deputāti pauž bažas, ka arvien vairāk produktu iepakojuma satur apgalvojumus par to, ka tie palīdz notievēt. Parlaments norāda, ka vajadzīgi jauni noteikumi par pārtiku ar samazinātu enerģētisko vērtību, kas paredzēta cilvēkiem ar aptaukošanos, uz tiem izvietojot norādes, ka pārtikas produkti ir ar "ļoti mazu kaloriju daudzumu" (400 - 800 kcal dienā) un "ar mazu kaloriju daudzumu" (800 - 1200 kcal dienā).

Latvijā

Kādēļ valsts pārvaldē nav vēlams attālinātais darbs; kā Valsts kancelejas direktors plāno organizēt kandidātu atlasi augstajiem amatiem; vai garā, sarežģītā kandidātu atlases procedūra nav piesegs, lai izvairītos no atbildības; par nejēdzīgo aizraušanos ar dokumentu slepenošanu un valsts pārvaldes spēju un nespēju komunicēt ar sabiedrību – intervijas turpinājums ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais