Veidos komisiju, kas vērtēs liecinieku un atbildētāju veselību, kuri slimības dēļ neierodas uz tiesu

Lai atrisinātu problēmu, kas saistīta ar biežo liecinieku vai atbildētāju neierašanos uz tiesas sēdēm slimības dēļ, tiks veidota speciāla ārstu-ekspertu komisiju, kuras uzdevums būs izvērtēt un sniegt alternatīvu vērtējumu par slimības nopietnību.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atgādināja, ka par šo problēmu maija beigās runāja arī Saeimā notikušajā konferencē "Taisnīga tiesa ir savlaicīga tiesa: kā novērst tiesu sēžu atlikšanu", kur tika apsvērts jautājums par šādas komisijas izveidošanu, ar uzdevumu izvērtēt un noteikt vai saslimšana ir pamatota vai nepamatota.

"Kaut kas ir jādara, lai situāciju ar bieži slimojošajiem lieciniekiem vai atbildētājiem normāli risinātu," sacīja ģenerālprokurors, minot piemēru, ka ģimenes ārsts tiesai iesniedz darbnespējas lapu, kurā ir paredzēta speciāla aile, kurā var ierakstīt, vai slimniekam ir jāievēro gultas režīms, kad nevar pamest māju.

"Gadījumā, ja simfoniskā orķestra vijolniekam būs lauzts pirksts, viņš simtprocentīgi nevarēs pildīt savus darba pienākumus, bet tas neliedz viņam pārvietoties, staigāt un runāt," salīdzināja Kalnmeiers.

Pēc viņa domām, šāda ārstu komisija varētu dot efektu, ja atklātos nepamatotas slimošanas gadījumi, vainīgajiem tiktu mainīti drošības līdzekļi, vai uzliktas soda naudas.

Kalnmeiers arī norādīja uz pastāvošo paradoksu - pirmstiesas procesā šādas slimošanas notiek ļoti reti, jo tas var izmainīt noteikto drošības līdzekli, savukārt tiesā šīs slimošanas ir regulāras.

Latvijā ir ierasta prakse, kad regulāri tiek atliktas tiesas sēdes tiesā pieaicināto liecinieku vai atbildētāju biežās slimošanas dēļ, piemēram, bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica ("Jūrmala - mūsu mājas") un kādreizējā "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes locekļa Normunda Pīranta kukuļdošanas lietā.

Tāpat bieži vien slimības dēļ tiek atlikta atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča kukuļdošanas lieta.

Svarīgākais