"Klusais slepkava" dodas uz Saeimu

Par godu Starptautiskajai hepatīta dienai šodien, 22.maijā, Hepatīta biedrība rīko īpašu akciju "Klusais slepkava dodas uz Saeimu".

Akcijas ietvaros pie lēmuma pieņēmējiem dosies C hepatītu simbolizējošais Klusais slepkava. Akcijas mērķis ir pievērst deputātu uzmanību arvien plašākai C hepatīta izplatībai Latvijā un nepieciešamībai tūlītēji rīkoties, lai ierobežotu tā plašāku izplatību.

Klusais slepkava savu gājienu sāk no Eiropas Savienības mājas plkst. 11:00, kur notiks apaļā galda diskusija, kurā nozares profesionāļi kopā ar atbildīgo valsts institūciju pārstāvjiem diskutē par C hepatīta arvien plašāku izplatību Latvijā un iespējamiem risinājumiem, kā situāciju uzlabot. Diskusijas laikā plānots izvērtēt valsts sniegto atbalstu C hepatīta slimnieku ārstēšanai, apskatot citu valstu pieredzi šajā jautājumā.

Pie Saeimas nama Klusais slepkava būs plkst. 11:30, lai, sarokojoties ar deputātiem, viņus informētu par to, cik bīstams ir C hepatīta vīruss, cik vienkārši ir iespējams ar to inficēties un cik daudziem inficētajiem nav pieejama ārstēšana, kad valsts to kompensē 75% apmērā.

Lai mazinātu sabiedrībā valdošos kļūdainos stereotipus par to, ka C hepatīts ir slimība, kas izplatīta cietumnieku, prostitūtu un narkomānu vidū un īpaši neapdraud pārējo sabiedrību, kā arī lai veicinātu iespēju ikvienam slimniekam izārstēties, Hepatīta biedrība ar Klusā slepkavas gājienu uzsāk sabiedrības informēšanas kampaņu "Šis nav stāsts par politiku....šis ir stāsts par dzīvību".

"Šis tiešām ir stāsts par dzīvību, par daudzām dzīvībām..., jo arvien vairāk ar C hepatītu saslimst jauni, darbspējīgi cilvēki. Arvien vairāk cilvēku pamet savas ģimenes, lai dotos uz citām valstīm ārstēties, kur no valsts puses 100% apmērā tiek apmaksāti medikamenti. Tajā pašā laikā ir ļoti daudzi, kuri ir atmetuši ar roku un neārstējas, jo vienkārši nespēj to atļauties," situāciju skaidro Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote, piebilstot, ka vidējās ārstēšanās izmaksas ir 111-208 LVL mēnesī; atsevišķos gadījumos tās pārsniedz pat 1000 LVL mēnesī. Ārstēšanās terapijas ilgums parasti ir 24-48 nedēļas.

Arvien straujāk pieaug to cilvēku skaits, kuri inficējas ar C hepatītu - uz 53 Latvijas iedzīvotājiem ir 1 inficētais*. Aptuveni puse no viņiem ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties - valsts kompensē ārstēšanu tikai 75% apmērā. Katrs neārstētais pacients ir risks pārējai sabiedrības daļai un draud ar šīs slimības turpmāku izplatību, tādēļ kampaņas mērķis ir pievērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību tam, cik patiesībā nopietni ir C hepatīta izplatība draudi. Paralēli interneta platformā www.manabalss.lv visas vasaras garumā tiks vākti iedzīvotāju paraksti par to, lai ikvienam, kurš saslimis ar C hepatītu, būtu iespēja izārstēties, saņemot valsts atbalstu 100% apmērā.

Biedrības vadītāja norāda, ka plaši izplatīts ir uzskats, ka ar C hepatītu slimo vienīgi zemāko sabiedrības sociālo slāņu pārstāvji, kas ne vien mazina sabiedrības atbalstu šīs slimības ārstēšanas nepieciešamībai, bet veido nepamatotu drošības sajūtu iedzīvotāju vidū. Tiek uzskatīts, ka šī problēma ir attālināta no mūsu ikdienas un neapdraud sabiedrību tās ikdienas gaitās. Tādēļ kampaņas ietvaros tiks īstenota virkne aktivitāšu, lai šos aizspriedumus mazinātu.