Rīgas Austrumu slimnīcā veic unikālu galvas asinsvadu operāciju

Rīgas Austrumu slimnīcas invazīvie radiologi veikuši unikālu operāciju – pacientei operācijas laikā likvidētas galvas asinsvadu anomālijas, izmantojot jaunas paaudzes stentus.

Aptuveni 60 gadus vecā paciente bija iepriekš pārcietusi insultu, ko izraisīja miega artērijas sašaurinājums. Šo sašaurinājumu Rīgas Austrumu slimnīcas invazīvie radiologi likvidēja, normalizējot pacientei asinsriti galvā. Vienlaikus pacientei galvas asinsvados bija konstatēta ļoti sarežģītas konfigurācijas aneirisma – norobežots asinsvadu paplašinājums. Mediķi uzsver, ka kombinācija – insults un aneirismas – ir medicīniski sarežģīti ārstējama, jo insulta gadījumā nepieciešams pielietot preparātus asins šķīdināšanai, bet aneirismas gadījumā tas nav pieļaujams, jo šķīdināšana var radīt asinsizplūdumus.

Tā kā pacientei pastāvēja liels risks pārplīst trauslajām asinsvadu sieniņām, turklāt asinsvadu patoloģijas bija tādas, ka to likvidēšana nepasargātu normālu asinsplūsmu, Rīgas Austrumu slimnīcas speciālisti meklēja īpašu risinājumu, tai skaitā konsultējās ar kolēģiem Vācijā un Francijā.

Šā gada janvārī Eiropā uzsāka pielietot jaunas paaudzes stentus, kas ir domāti asinsvadiem ar diametru mazāku par 2 milimetriem. Šie stenti pieņem asinsvada formu un ļauj palīdzēt pacientiem ar ļoti maza kalibra asinsvadu bojājumiem, kas līdz šim nebija iespējams.

Rīgas Austrumu slimnīcā veiktā operācija ir piektā Eiropā, kur izmantoti nesen klīniskajā praksē pielietot uzsāktie stenti. Pacientei pēc operācijas ir atjaunota normāla asinsplūsma. Sieviete pēc nepieciešamās medicīniskās aprūpes saņemšanas ir izrakstīta no Rīgas Austrumu slimnīcas un, pēc mediķu novērtējuma, ir labā veselības stāvoklī.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.