Konstatēti nepamatoti uzrādīti veselības aprūpes pakalpojumi 54 614 latu apmērā

Veselības inspekcija 2012.gada pirmajā ceturksnī pēc veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kuras sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ir konstatējusi pārkāpumus un pieņēmusi lēmumus par naudas līdzekļu atgriešanu veselības aprūpes budžetā vai pacientiem 54 614 latu apmērā.

Šogad Veselības inspekcija galvenokārt veica ģimenes ārstu un ambulatoro speciālistu sniegto veselības aprūpes pakalpojumu pārbaudes, īpaši izvērtējot iespējas iedzīvotājiem iegūt informāciju un saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Tāpat tika izvērtēts ģimenes ārstu otro māsu darbs, kuras veic trūcīgo pacientu aprūpi.

No kopējās summas 42 540 lati atgriezti veselības aprūpes budžetā par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti. Par nepamatoti izrakstītām valsts kompensējamām zālēm - 713 lati, par nepamatoti iekasētiem maksājumiem pacientiem atgriezti 633 lati. Neizmaksājot ģimenes ārsta darbības novērtējuma mainīgo maksājumu, par ārsta darba organizācijas pārkāpumiem ieturēti 3094 lati. Par ģimenes ārstiem piesaistīto otro māsu darba organizācijas pārkāpumiem veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā trūcīgām personām ieturēts 7001 lats.

Piecos gadījumos tika piemēroti līgumsodi par apzinātiem vai atkārtotiem pārkāpumiem. Īpaši ir jāatzīmē konstatētie pārkāpumi pārbaudēs, kas uzsāktas pēc iedzīvotāju iesniegtās informācijas par portālā www.latvija.lv ievadīto datu neatbilstību. Šā gada pirmajā ceturksnī tika ierosinātas trīs šādas administratīvās lietas par uzrādītiem ambulatoriem pakalpojumiem, kas faktiski nav veikti. Šobrīd ir pabeigta divu lietu izskatīšana, un abos gadījumos piemērots līgumsods neveiktā pakalpojuma tarifa divkāršā apmērā.

Biežāk konstatētie pārkāpumi - apmaksai vienlaicīgi uzskaitīti pacientam stacionēšanas laikā sniegti un ambulatori sniegti pakalpojumi. Pacientiem publiski pieejamā informācija ir maldinoša, dažkārt maksas cenrādī ir iekļauti valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi.

Nosūtījumi mājas aprūpes pakalpojumu sniegšanai ir nepilnīgi un neprecīzi, nav saprotams mājas aprūpes pakalpojumu apjoms vai arī apmaksai uzrādītas mājas vizītes, kas faktiski nav veiktas. Tāpat jākonstatē gadījumi, kuros ārstu prakses darba organizācija neatbilst līgumā noteiktajam darba laikam - 40 stundas nedēļā. Jāmin arī pārkāpumi, kas saistīti ar ģimenes ārsta praksē piesaistītās otrās māsas darbu - trūcīgo personu sarakstā iekļautas neatbilstošas personas, nav norādīts māsas pieņemšanas laiks, medicīniskajā dokumentācijā nav ierakstu, kas apliecinātu darbu ar trūcīgām personām, līdz ar to nav iespējams pārliecināties par otrās māsas uzdevumu izpildi.

Plašāku informāciju par būtiskākajiem pārkāpumiem ārstniecības iestāžu pakalpojumu uzskaitē un līgumu nosacījumu ievērošanā Jūs varat apskatīt mājaslapas www.vi.gov.lv, sadaļā Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi.

Svarīgākais