Jaunās gripas saslimušo skaits palielinājies vēl par desmit cilvēkiem

© Scanpix

Līdz šodienas rītam Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) vēl desmit pārbaudītajiem slimniekiem konstatēta saslimšana ar jauno AH1N1 gripas vīrusu, liecina LIC apkopotā informācija.

Līdz ar to šīs nedēļas laikā reģistrēto jaunās gripas slimnieku skaits pieaudzis līdz 26 cilvēkiem.

Kopš jūnija, kad Latvijā tika reģistrēts pirmais jaunās gripas saslimšanas gadījums, ar tā dēvēto cūku gripu Latvijā kopumā saslimuši 63 cilvēki.

Lielākā daļa pacientu, kuri Latvijā inficējušies ar jauno gripu, ir gados jauni cilvēki, arī bērni. LIC vadītājs Jāzeps Keišs norāda uz gados jaunāku cilvēku jutību pret gripas vīrusu, jo tieši jauni cilvēki ir mazāk saskārušies ar to, kas nozīmē, ka ir vīrusam vieglāks mērķis. Līdz šim Latvijā jaunās gripas jeb pandēmiskās gripas saslimšanas gadījumi nav bijuši smagā formā, ar komplikācijām, pacienti gripu pārslimojuši vieglā formā. Tomēr J. Keišs, atsaucoties uz pieejamo informāciju par citām valstīm, secina, ka pandēmiskā gripa kopā ar sezonālo ir daudz bīstamāka, proti, cilvēks var inficēties gan ar vienu, gan otru vīrusu, kas ir atšķirīgi. "Kāpēc gripa ir bīstama? Gripas vīruss var izraisīt dažādas komplikācijas, smagas komplikācijas, piemēram, pneimoniju, kā arī pasliktināt situāciju cilvēkiem ar hroniskām slimībām," norāda ārsts. Līdzīgi kā notiek sezonālās gripas gadījumā, komplikācijas parasti piemeklē riska grupu pacientus, kuru imūnsistēma ir novājināta dažādu citu hronisku kaišu un citu veselības problēmu dēļ.

Var aizsargāt sevi

Lai izsargātos no jaunās jeb cūku gripas, tāpat kā no sezonālās, mediķi iesaka pēc iespējas mazāk apmeklēt masveida pasākumus, rūpīgi ievērot personīgo higiēnu, kā arī profilakses un ārstēšanās nolūkos lietot pretvīrusu preparātus. Pirmkārt, lai izsargātos no pandēmiskās gripas, mediķi neiesaka doties uz valstīm, kur šī gripa plaši cirkulē, un tās ir Lielbritānija, Spānija, tagad arī Ukraina. Otrkārt, tāpat kā sezonālās gripas laikā, arī pandēmiskās gripas profilakses nolūkos nav ieteicams apmeklēt masu pasākumus vai arī līdz minimumam jāsamazina šo pasākumu apmeklējums. Mediķi atgādina, ka gripa izplatās gaisa pilieniņu veidā un, ja tuvumā ir kāds cilvēks, kuram ir gripa, viņš šķaudot vai klepojot var inficēt citus.

Iedarbīgs līdzeklis, lai izsargātos no gripas un citām infekcijas slimībām, piemēram, A hepatīta, ir personīgās higiēnas ievērošana un īpaši regulāra roku mazgāšana. Tāpat profilakses nolūkos, kā arī ja cilvēks jau ir saslimis, J. Keišs iesaka lietot aptiekās nopērkamo medikamentu Tamiflu.

Vairāk pērk pretsaaukstēšanās zāles

Neatkarīgā pārliecinājās aptiekās, ka pēdējā laikā ir palielinājies pieprasījums pēc medikamentiem saaukstēšanās simptomu (iesnas, klepus, galvassāpes, temperatūra) mazināšanai, bet ne pēc pretgripas medikamentiem. Aptiekās skaidro, ka, visticamāk, cilvēki vēl tik lielā mērā nav saskārušies ar gripu un, ja arī ir inficējušies, viņi nav droši, ka tā ir gripa. Arī J. Keišs norāda, ka pateikt, vai cilvēkam ir gripa, var, tikai veicot analīzes, bet Latvijā visbiežāk cilvēki ar saaukstēšanos nemaz nevēršas pie ārsta. Ārsts uzsver, ka daudz kas atkarīgs no ģimenes ārsta, vai viņš veic visu, lai noskaidrotu, ar ko cilvēks saslimis. Pacientu apskate jāveic rūpīgi. J. Keišs neuzskata, ka būtu nepieciešamas kādas īpašas apmācības ģimenes ārstiem, jo ir izstrādātas speciālas rekomendācijas pandēmiskās gripas apzināšanā un profilaksē.

Antibiotikas nelīdz ne pret gripu, ne pret saaukstēšanos, ne citām slimībām, kuru izraisītājs ir vīruss, izņemot gadījumus, kad vīrusa infekcija rada komplikācijas, piemēram, pandēmiskās gripas gadījumā var būt plaušu karsonis, kura ārstēšanā antibiotikas jāizmanto, Neatkarīgajai sacīja Eiropas Infekciju slimību novēršanas un kontroles centra vecākais eksperts Dominiks Monē. Pašlaik šis centrs vairs neapkopo saslimušo skaitu visā Eiropā, jo pandēmijas ietvaros tam neesot jēgas. Dati liecina, ka no jaunās gripas Eiropā ir miruši vairāki simti cilvēku.

Latvijā vakcīna pret jauno gripu nav pieejama, bet LIC ārsti iesaka vakcinēties pret sezonālo gripu. Tāpat, ja mājās ir gripas slimnieks, vēlams viņu izolēt atsevišķā telpā, paredzēt atsevišķus traukus un lietot tikai savus higiēnas piederumus, jāizmanto tikai vienreizējie kabatlakatiņi, kuri pēc tam jāiznīcina.