Eksperti: Pret antibiotikām noturīgo infekciju izplatība nākotnē tikai pieaugs

© emc

Pret antibiotikām rezistento infekciju izplatība nākotnē tikai pieaugs un šādu infekcijas pilnībā novērst nevar, uzskata eksperti.

Kā aģentūrai LETA sacīja Pasaules Veselības organizācija (PVO) Latvijas pārstāvniecības vadītāja Aiga Rūrāne, pret antibiotikām rezistento infekciju pieaugoša izplatība ir globālā problēma un to pilnībā novērst nav iespējams.

Arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs profesors Uga Dumpis norāda, kā šādu infekciju izplatība tikai pieaugs. Viņš arī pieļauj, ka jaunas antibiotikas, visticamāk, netiks radītas, lai pilnībā novērstu šo infekciju izplatību.

Infekciju noturība pret antibiotikām ir saistīta ar lielu šo medikamentu patēriņu, piemēram, Indijā tos izmanto "milzīgā daudzumā", skaidroja Dumpis. Arī PVO pārstāve sacīja, ka antibiotikas pasaulē tiek lietotas ļoti plaši, turklāt ne vienmēr pareizi. Liels antibiotiku patēriņš daļēji skaidrojams gan ar industrijas, gan pašu pacientu spiedienu uz ārstiem. Tāpat antibiotikas tiek plaši izmantotas arī lauksaimniecībā, piebilda Rūrāne.

Saslimšanas, ko izraisa pret antibiotikām noturīgas infekcijas, nevar izārstēt pēc ierastas shēmas un rezultātā pacients jāārstē ilgāk, turklāt palielinās arī letāla iznākumā risks. Tāpat šādu infekciju izplatība apdraud transplantāciju, smagu operāciju un protezēšanas veikšanu, uzskata Dumpis.

Lai samazinātu rezistento infekciju izplatību, jāveic sabiedrības un arī mediķu informēšana par racionālu antibiotiku lietošanu, norāda Rūrāne. Tāpat jārunā par to, ka mediķiem, kā arī pacientiem slimnīcās regulāri un pareizi jādezinficē rokas, kas aizkavētu infekciju izplatību.