Šics: KMC un NMPD apvienošana ir loģiska un pamatota

Katastrofu medicīnas centra (KMC) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) apvienošana vienā iestādē ir loģiska un pamatota, lai iedzīvotājiem tiktu sniegta kvalitatīva medicīniskā palīdzība jebkurā situācijā, uzsvēra KMC direktors Mārtiņš Šics.

Pēc Šica teiktā, ideja par šādu vienotu sistēmu gan katastrofu, gan ikdienas, gan neatliekamās palīdzības sniegšanai radusies jau 2000.gadā. Pēc tam bija doma veidot vienotu dienestu uz KMC bāzes, taču, iespējams, dažādu ierēdņu personīgu ambīciju dēļ projekta realizācija tika kavēta.

Šobrīd vienota sistēma ir nepieciešama, un tās izveidošanai nav pieļaujama laika kavēšana, ņemot vērā arī finansiālo situāciju valstī. Iepriekš bija plānots abu dienestu apvienošanu veikt pakāpeniski līdz 2011.gadam, taču šobrīd steidzīga rīcība palīdzēs ietaupīt līdzekļus divu iestāžu uzturēšanai. Turklāt par ietaupīto summu būs iespējams papildu uzturēt divas neatliekamās palīdzības brigādes, kas dos iespēju veikt papildu izbraukumus un ātrāk sniegt palīdzību iedzīvotājiem, skaidro Šics.

Pēc viņa stāstītā, šobrīd viena no svarīgākajām lietām vienotā dienesta izveidē ir arī maksimāli ātri ieviest tiešā iezvana sistēmu, lai iedzīvotāji netērētu laiku, zvanot pa tālruni 112, un tādā veidā samazinātos laiks, kurā brigāde nonāk līdz pacientam.

Otra svarīga lieta ir pabeigt neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadības sistēmu, kas arī būtiski paātrinās palīdzības sniegšanas iespējas.

KMC vadītājs ir pārliecināts, ka jaunās iestādes vadītājam ir jābūt profesionālim un kompetentam šai jomā. Viņš norādīja, ka šobrīd Veselības ministrija (VM) ir solījusi viņam iespējas turpināt darbu jaunās iestādes vadības komandā, taču vēl nav zināms, kurš būs iestādes vadītājs.

Arī VM vēl nenosauca iestādes vadītāja vārdu, taču informēja, ka reorganizācijas rezultātā KMC un NMPD tiks likvidētas 19 štata vietas un ietaupījums nākamgad būs ap 115 000 latu.

Arī NMPD norādīja, ka abu iestāžu apvienošana ir likumsakarīga un nepieciešama.

Jau ziņots, ka no 1.decembra tiks izveidota VM tiešās pārvaldes iestāde Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

VM ir izvērtējusi pašreizējo finansiālo situāciju veselības aprūpē un secinājusi, ka KMC un NMPD reorganizācija, apvienojot iestādes, ir jāveic nekavējoties, uz reorganizējamo institūciju KMC un NMPD bāzes izveidojot jaunu iestādi. No funkciju optimizācijas un finanšu resursu ekonomijas viedokļa nav lietderīgi finansēt divu atsevišķu valsts pārvaldes iestāžu darbību, kuru funkcijas pārklājās.

KMC realizē tikai dažas valsts pārvaldes funkcijas - īsteno vienotu valsts politiku katastrofu medicīnas jomā, organizē apmācību pirmās palīdzības sniegšanā, kā arī katastrofu jomā un glabā medicīnisko ierīču un medikamentu valsts materiālās rezerves, un šo funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams uzturēt atsevišķu iestādi.

Jaunizveidotā iestāde NMPD turpmāk būs atbildīga par dažāda līmeņa katastrofu medicīnas sistēmas plānu koordinētu izstrādāšanu un saskaņošanu, kā arī par neatliekamās medicīniskās palīdzības organizēšanu un sniegšanu iedzīvotājiem, tostarp ārkārtas medicīniskās situācijās un katastrofās, kā arī - ja nepieciešamais medicīniskās palīdzības apjoms pārsniedz ārstniecības iestādes resursu iespējas.

Dienests veiks arī apmācību organizēšanu pirmās palīdzības un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā. Pašreiz šī funkcija ir sadalīta starp divām iestādēm - KMC un NMPD. Dienestam tiks nodota arī medicīnisko ierīču un medikamentu valsts materiālo rezervju glabāšanas funkcija.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais