Apstiprina Baltijas valstu partnerības līgumu par kopīgu zāļu un medicīnas ierīču iepirkumiem

Šodien, 24.aprīlī, Ministru kabineta sēdē apstiprināts noteikumu projekts par Latvijas Republikas Veselības ministrijas, Igaunijas Republikas Sociālo lietu ministrijas un Lietuvas Republikas Veselības ministrijas partnerības līgumu par vienotiem zāļu un medicīnas ierīču iepirkumiem un centralizēti iepērkamo zāļu un medicīnas ierīču aizdošanu.

Partnerības līguma mērķis ir veicināt vienotus zāļu un medicīnas ierīču iepirkumus, kā rezultātā valstīm varētu būt finansiāli izdevīgāki piedāvājumi. Veicot kopīgus zāļu iepirkumus, palielinātos iepirkumu apjoms, kas vienlaikus radītu lielāku konkurenci potenciālo piegādātāju vidū un gala rezultātā būtu iespējams iepirkumu veikt pa zemāku cenu. Tāpat līgums nodrošinātu centralizēti iepērkamo zāļu un medicīnas ierīču pieejamības nepārtrauktību.

Partnerības līgumu paredzēts svinīgi parakstīt 2.maijā. Līgums tiks slēgts uz nenoteiktu laiku un tam varēs pievienoties arī citas Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstis.

Jau ziņots, ka 2010.gada rudenī Baltijas valstu premjerministru sanāksmē nolēma izveidot Veselības jautājumu darba grupu, kurā ir pārstāvētas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas intereses veselības jautājumu koordinācijas jomā. Viens no risināmajiem jautājumiem bija vienotas valstu apmaksāto medikamentu un medicīnisko preču iepirkumu sistēmas izveide, kas ļautu panākt finansiāli izdevīgākus nosacījumus. Darba grupa vienojās, ka būtu jānoslēdz Partnerības līgums starp valstu atbildīgajām ministrijām, kurā tiktu atrunāta kārtība, kādā valstis vienojas par kopīgiem iepirkumiem.

Latvijā

Šā gada 7. septembrī Latvijas teritorijā ieklīdušo (vai tomēr testēšanas nolūkā iesūtīto?), gandrīz 100 kilometrus nolidojušo un Gaigalavas pagastā nokritušo Krievijas dronu “Shahed”/”Geranja” var uztvert gandrīz kā augstāku spēku sūtītu zīmi lāča ziemas miegā guļošajai Latvijas aizsardzības sistēmai.

Svarīgākais