Apšauba vakcinēšanas lietderību

© Scanpix

Par valsts budžeta līdzekļiem iecerētā bērnu vakcinācija pret rotavīrusu un 12 gadu vecu meiteņu vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi izraisošo papilomas vīrusa infekciju pašlaik ir zem jautājuma zīmes.

Lai gan 26. maijā valdība ar šīm vakcīnām papildināja vakcinācijas kalendāru, paredzot, ka pret papilomas vīrusu sāks potēt no nākamā gada septembra, bet rotavīrusu – no 2011. gada 1. janvāra, premjers Valdis Dombrovskis ierunājies par to, ka krīzes apstākļos plānus var koriģēt.

"Man kā Ministru prezidentam joprojām ir iebildumi pret jauno vakcinācijas plānu, kurā iepirkuma procedūrai un vakcīnu iegādei nepieciešami aptuveni seši miljoni latu," vakar intervijā Latvijas Radio sacīja premjers Valdis Dombrovskis. Veselības ministrijā gan ir pārliecināti, ka vakcinācija pret šiem vīrusiem ir vajadzīga un no vakcinācijas kalendāra to svītrot nevajag. Tādējādi kārtējo reizi valdības vadītāja un veselības ministres Baibas Rozentāles viedokļi ir atšķirīgi.

Tiesa, šajā jautājumā saduras ne tikai politiskie uzstādījumi, bet arī veselības aprūpes organizāciju viedokļi. Kamēr Pediatru asociācija un Latvijas Vēža apkarošanas biedrība iestājušās par šādu vakcināciju, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija norāda, ka tie būs ekonomiski zaudējumi. Ģimenes ārstu asociācijas oktobrī rakstītā atklātā vēstule premjeram un veselības ministrei arī bija tā, kas kārtējo reizi aktualizēja šo jautājumu. Par rotavīrusu vēstulē norādīts, ka bērnu vecāku apmācība, kā rīkoties, ja parādās akūtas zarnu infekcijas simptomi, būtu efektīvāka metode. Bet vakcīna pret dzemdes kakla vēzi ir pārāk jauna, lai ar pārliecību varētu runāt par tās efektivitāti un prognozētu iespējamās blakus parādības. Tāpat ieteikts no kalendāra izņemt vakcīnu pret vējbakām, jo liela daļa vecāku vakcīnu pret vējbakām neuzskata par nepieciešamu (aptvere ir tikai 54%) un pēdējie pētījumi parādījuši, ka arī vakcinēti bērni slimo – tikai jau pusaudžu vecumā.

Taču Veselības ministrijā uzsver – vakcinācija šobrīd ir praktiski vienīgais profilakses pasākums, kas finansējuma samazināšanas dēļ palicis. Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole turklāt norādīja, ka par publiskajā telpā minētajiem sešiem miljoniem latu pašlaik nevarot runāt. Cenas būšot atkarīgas no kompāniju piedāvājuma, kas piedalīsies iepirkumu konkursā. Piedāvājumu plānots atvērt 16. novembrī. Turklāt E. Pole piebilda – vakcīnu apmaksa notiek tikai pēc notikuša fakta, proti, konkrētas potes. Līdz ar to nebūšot tā, ka uzreiz tiks izdota naudu un tad būšot jāmēģina iepirktās vakcīnas izlietot. Latvijā vakcinācija ir brīvprātīga un vecāki varēšot izvēlēties, vakcinēt savus bērnus vai nē. Turklāt tā esot pretimnākšana mazturīgākiem iedzīvotājiem, jo citādāk vajadzības gadījumā vakcinēt savus bērnus varētu tikai tie, kam ir tāda rocība. Ārstniecības iestādēs, kurās var potēties par maksu, šobrīd vakcinācija pret rotavīrusu izmaksā

ap 100 latiem, bet pret papilomas vīrusu – ap 80–90 latiem.

Svarīgākais