Mediķus uztrauc tas, ka cilvēki ielaiž nopietnas kaites, lai nebūtu jāiet pie ārsta un jāmaksā

Pasaules Diabēta dienas pasākumu Rīgas Kongresu namā apmeklēja vairāk nekā 3000 cilvēku, kas divas reizes pārsniedz apmeklētāju skaitu iepriekšējā gadā. Tas bija visplašāk apmeklētais pasākums diabēta pacientiem pēdējo 10 gadu laikā. Veselības pārbaužu un ārstu konsultāciju rezultāti liecina, ka cilvēki atliek vizīti pie ārsta un arī izmeklējumu veikšanu līdz pat brīdim, kamēr veselības stāvoklis ievērojami pasliktinās.

Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja bez maksas noteikt glikozes līmeni asinīs, asinsspiedienu, kaulu blīvumu, ķermeņa svaru, saņemt ārstu endokrinologu, psihologa, pēdu aprūpes speciālista un sociālā darbinieka ieteikumus, plašā izstādē iepazīties ar jaunākajiem piedāvājumiem diabēta pacientiem.

Veicot glikozes līmeņa pārbaudi 1100 apmeklētājiem, jaunatklātu cukura diabētu konstatēja 5% (55 cilvēkiem). Cilvēkiem, kuriem paaugstināts glikozes līmenis asinīs konstatēts pirmo reizi, ieteica griezties pie sava ģimenes ārsta vai endokrinologa, lai veiktu tālāku izmeklēšanu un diagnozes precizēšanu. Pasākuma laikā asinsspiedienu noteica 385 cilvēkiem. 87% cilvēku asinsspiediens bija paaugstināts; taču tikai 32% no šiem cilvēkiem lieto medikamentus asinsspiediena pazemināšanai. Šie skaitļi ir ļoti satraucoši.

Latvijas Diabēta asociācija uzskata, ka ļoti lielais apmeklētāju skaits un cilvēku gatavība stāvēt garās rindās liecina par iespējamām problēmām veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībā, kā arī iedzīvotāju maksātspējas pazemināšanos, vienlaikus pieaugot pacienta līdzmaksājumam un izdevumiem par transportu, īpaši - lauku rajonos. Kā atzina pasākuma apmeklētāji, viņi atliek vizīti pie ārsta arī tāpēc, ka trūkst līdzekļu medikamentu iegādei.

Pasākumā piedalījās 28 arī ar medicīnu saistītas firmas, Latvijas Medicīnas studentu asociācija, biedrība "Agritas skaistuma studija", kā arī Pētera Schmidtkes vadītā cukura diabēta biedrība no Vācijas- Forderverein der Diabetes Sebsthilfegruppe.

Pasaules Diabēta dienai veltītus pasākumus Latvijas Diabēta asociācija šogad rīko jau 16.reizi. Latvijas Diabēta asociācijas rīkotie Pasaules Diabēta dienas pasākumi notiek ne tikai Rīgā, bet tie notiks arī Rīgas priekšpilsētās, kā arī Aizputē, Alūksnē, Cēsīs, Jelgavā, Limbažos, Preiļos, Siguldā, Smiltenē un Valkā.

Latvijas Diabēta asociācijas rīkotie Pasaules Diabēta dienas pasākumi ir labdarības pasākumi pacientiem ar cukura diabētu, viņu līdzcilvēkiem, kā arī visai sabiedrībai un šo pasākumu rīkošanai netiek saņemts finansējums no valsts budžeta.

Svarīgākais