Pandēmiskā gripa kopā ar sezonālo – daudz bīstamāka

Lai gan oficiāli Latvijā apstiprināti 40 pandēmiskās jeb tā sauktās jaunās gripas gadījumi, patiesais šīs slimības upuru skaits varētu būt daudzkārt lielāks, Neatkarīgajai pieļauj Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vadītājs Jāzeps Keišs. Latvijā nav reģistrēts neviens nāves gadījums no jaunās gripas.

Eiropā pandēmiskā gripa, saukta arī par cūku gripu, turpina izplatīties, un līdztekus tai daudzās valstīs sākusies arī sezonālās gripas epidēmija. Ar jauno gripu pasaulē apstiprināti vairāk nekā 27 000 saslimšanas gadījumu, bet jaunākie Eiropas Infekciju slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka miruši 325 cilvēki, lielākā daļa – Lielbritānijā.

J. Keišs norāda, ka saslimstības rādītāji ir atkarīgi no tā, cik rūpīgi mediķi izvērtē katra pacienta situāciju un vai pacients ar saaukstēšanās simptomiem pie ārsta vispār iet. Pēc slimības norises un simptomiem pandēmiskā gripa neatšķiras no sezonālās, to var noteikt tikai ar analīžu palīdzību. "Ja mediķi pieiet šim darbam rūpīgi, tas ir, veic arī nepieciešamās analīzes, tad var noteikt, vai cilvēks saslimis ar jauno gripu," saka J. Keišs. Latvijas gadījumā visi pacienti gripu pārslimoja vieglā formā, un, iespējams, arī tie, kuri ir inficējušies ar jauno gripu, bet nav vērsušies pie ārsta, arī slimo vieglā formā, citādi viņi būtu nonākuši slimnīcā. J. Keišs norāda, ka aizdomīgos nāves gadījumos, kad nav zināms nāves cēlonis, bet ir augšējo elpceļu bojājumi, tiek veiktas analīzes, lai noteiktu, vai cilvēks nav bijis inficējies ar pandēmisko gripu. Pagaidām neviens šāds gadījums nav apstiprinājies. Ārsts uzskata, ka no medicīniskā viedokļa Latvija ir gatava gripas epidēmijas uzsliesmojumam.

LIC vadītājs norāda, ka panika Ukrainā varētu būt saistīta ar to, ka slimība dažādu iemeslu dēļ norit smagā formā un tāpēc uzreiz tiek reģistrēti nāves gadījumi. Dati par Ukrainu arī liecina, ka šajā valstī pandēmiskā gripa iet roku rokā ar sezonālo un cilvēki saslimst ar abām. Pēc J. Keiša domām, arī Latvijā varētu būt tāda situācija un tad slimības norise būtu smagāka. Pašlaik Latvijā sezonālā gripa vēl nav sākusies.

Svarīgākais