Rozentāle sola atbalstu Ukrainai, ņemot vērā jaunās gripas izplatību valstī

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), tiekoties ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Raulu Čilačavu, pauda atbalstu palīdzības sniegšanai Ukrainai, kad valstī sākusi plaši izplatīties jaunā gripas AH1N1 vīruss, informēja Veselības ministrijā (VM).

Ministre vēstniekam solījusi izskatīt Latvijas valsts palīdzības iespējas.

Ukrainas vēstnieks informēja, ka šobrīd saslimstība ar gripai līdzīgu saslimšanu aptvērusi deviņus Ukrainas rietumu apgabalus. Visticamāk, ka saslimšanu varētu būt izraisījis arī jaunais vīruss, kura diagnostikā iesaistījušies arī eksperti no Eiropas valstīm un Pasaules Veselības organizācijas.

Valstī ir izsludināta karantīna un tiek veikti profilaktiskie drošības pasākumi, lai saslimšanu ierobežotu. Vēstnieks uzsvēra, ka šajā brīdī Ukraina ir vērsusies pie visām valstīm aicinot sniegt palīdzību profilaktiskās un ārstnieciskās palīdzības līdzekļu nodrošināšanai iedzīvotājiem.

"Šāda situācija var piemeklēt jebkuru valsti, jo infekciju slimības, it īpaši gaisa pilienu infekcijas, pie kādām pieder arī gripas vīruss, nepazīst valstu robežas un pārvietojas līdz ar cilvēku kustības ātrumu," uzsver ministre.

Tādēļ viņa pauž pārliecību, ka Ukrainai ir nepieciešams visu valstu solidārs atbalsts, lai saslimstību pēc iespējas ierobežotu un radītu drošību iedzīvotājiem. "Lai cik sarežģīta arī nebūtu situācija mūsu valstī, svarīgākais nav sniegtās palīdzības lielums, bet gan mūsu labā griba palīdzēt," uzsver Rozentāle.

Kā ziņots, saskaņā ar Ukrainas galvenā sanitārā ārsta Oleksandra Bilovola sestdien valsts televīzijā sniegto paziņojumu valstī apstiprināti četri nāves gadījumi un 13 inficēšanās gadījumi ar jauno gripas paveidu AH1N1.

Taču Ukrainas rietumdaļā no pneimonijas tipa slimības miruši pavisam 36 cilvēki, taču nav oficiāla apstiprinājuma, ka viņi būtu saslimuši ar AH1N1, skaidroja Bilovols.

Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko svētdien paziņoja par 14 apstiprinātiem nāves gadījumiem no jaunās gripas.

Savukārt Ukrainas prezidents Viktors Juščenko sestdien paziņoja, ka miruši 48 cilvēki un vairāk nekā 150 000 cilvēku saslimuši.

Arī vairāki preses izdevumi pauž pārliecību, ka oficiālie skaitļi nav patiesi un ka reālais upuru skaits ir vairākas reizes lielāks, valstij slēpjot patiesos datus par pacientiem ar gripas simptomiem un pneimoniju.

Pirmo nāves gadījumu no tā dēvētās cūku gripas Ukraina apstiprināja piektdien, vienlaikus ieviešot stingrus pasākumus slimības izplatības ierobežošanai.

Latvijā

Ar jaunu dziesmu “Domas negulēs” un tās videoklipu klajā nākusi Diona. “Dziesma ir dvēselisks stāsts par sirdssāpēm, pārdzīvotām emocijām un skumjām, kas neatstāj pat nakts klusumā. “Domas negulēs” sapratīs ikviens, kurš reiz ir cīnījies ar šķiršanās sāpēm un mēģinājis rast mieru nemierīgās domās,” vēsta dziedātājas komanda.