Iekšlietu ministre: ir bīstami dekriminalizēt narkotisko vielu lietošanu

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ir pret Tieslietu ministrijas ierosinātajiem grozījumiem likumos, kas atbrīvotu no kriminālatbildības narkotisko vielu lietotājus un tiem paredzētu tikai administratīvo sodu, informē Iekšlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas vadītāja Sintija Virse.

"Brīdī, kad narkotisko vielu lietošana jauniešu vidū valstī tikai palielinās, ir bīstami dekriminalizēt to lietošanu. Tas var radīt tālejošas un neprognozējamas sekas sabiedrības drošībai nākotnē," uzsver L.Mūrniece.

Satraukti par šiem ierosinātajiem likuma grozījumiem ir arī Valsts policijas pārstāvji.

"Valsts policija ir pret šādiem likuma grozījumiem. Pirmkārt, administratīvais sods cilvēkiem vienmēr asociējas ar vieglāku soda mēru. Laikā, kad cīņa pret narkotisko vielu lietošanu un izplatīšanu ir pasludināta par vienu no prioritātēm, mēs morāli nevaram atļauties atbalstīt šādu lēmumu. Otrkārt, neredzam, ka šāds lēmums varētu radīt arī kādu ekonomisko efektu," uzsver Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Ministre un Valsts policijas pārstāvji ir arī satraukti par to, ka narkotisko vielu lietošanas dekriminalizācija nākotnē var izvērsties par soli pretī šo vielu lietošanas legalizācijai un izplatīšanas dekriminalizēšanai.

Latvijā

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” ir veicis apkopojumu par saņemtajiem zvaniem kopš 2021. gada un secinājuši, ka 33% no ienākošajiem zvaniem ir saistīti ar vientulību. Dati liecina, ka visbiežāk ar vientulību saskaras cilvēki, kas cieš no fiziskām un psihiskām saslimšanām, kā arī sievietes, kas saskaras ar finansiālām grūtībām.

Svarīgākais