Stradiņa slimnīcā veic pirmo galvas smadzeņu audzēja operāciju fluorescentās gaismas kontrolē

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikā tiek uzsākta jauna, revolucionāra metode – galvas smadzeņu audzēja operācija fluorescentās gaismas kontrolē, nra.lv pastāstīja slimnīcā.

Saslimstība ar ļaundabīgajiem galvas smadzeņu audzējiem ir viens no biežākajiem neiroķirurģisko pacientu invaliditātes un mirstības iemesliem. Klīniskajos pētījumos pierādīts, ka ārstēšanas rezultāts ir labāks, ja audzējs tiek izoperēts pilnībā, neatstājot audzēja audu atliekas. Šo mērķi var sasniegt, pielietojot kontrastvielu Gliolan un veicot operāciju fluorescentās gaismas kontrolē.

Metodes mērķis ir operācijas laikā panākt skaidru vizuālu atšķirību starp normāliem smadzeņu audiem un ļaundabīgā audzēja audiem, kas pie parasta apgaismojuma bieži ir nepārliecinoša. Lai veiktu operāciju, nepieciešams īpašs, ar fluorescento gaismu aprīkots mikroskops. Šīs gaismas ietekmē galvas smadzenes iekrāsojas zilganas, bet ļaundabīgā galvas smadzeņu audzēja audi - koši sārti.

P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis uzsver jaunās metodes priekšrocības: „Operācija fluorescentās gaismas kontrolē ļauj neiroķirurgam pārliecinoši izdalīt patoloģiskos audzēja audus un saudzēt veselos smadzeņu audus, mazinot operācijas risku un palielinot radikalitāti.” Šādu operāciju veikšanai ir nepieciešama augstākās klases neiroķirurģiskā aparatūra - mikroskops, neironavigācija, ultraskaņas aspirators, kā arī īpaši apmācīts personāls.

Operācijas fluorescentās gaismas kontrolē līdz šim ir veiktas tikai vadošajos pasaules neiroķirurģijas centros, kopš 2009. gada 2. novembra līdz ar P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītāja Egila Valeiņa veikto operāciju tās ir pieejamas arī Latvijā.