Daugavpilī saslimstība ar gripu piecas reizes pārsniegusi epidemioloģisko līmeni

Daugavpilī saslimstība ar gripu epidemioloģisko līmeni pārsniegusi gandrīz piecas reizes - uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti 475,4 saslimšanas gadījumi, informēja epidemioloģe Nonna Vološčuka.

Lai arī aizvadītajā nedēļā saslimstība ar gripu Daugavpilī pieaugusi vairāk nekā astoņas reizes, tas, pēc epidemioloģes domām, ir vēl tikai epidēmijas sākums. Savu maksimumu epidēmija varētu sasniegt pēc nedēļas vai divām. Saslimstību ar gripu veicinās arī tas, ka skolās ir atsācies mācību process.

Jau ziņots, ka sakarā ar pieaugošo saslimstību ar gripu Daugavpils domes priekšsēdētājas 1.vietnieks Vitālijs Azarevičs izdevis rīkojumu par pretgripas pasākumu plāna īstenošanu pilsētā.

No 13.marta uzņēmumu, organizāciju, kultūras iestāžu, Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes pakļautībā esošo iestāžu, profesionālās izglītības iestāžu, citu patstāvīgas bērnu uzturēšanas iestāžu, sociālās aprūpes iestāžu un sporta skolu vadītājiem Daugavpilī uzdots ierobežot masveida pasākumu tostarp: diskotēku, izrāžu un koncertu rīkošanu; nepielaist pie darba darbiniekus, kā arī atbrīvot no mācībām, nodarbībām pulciņos un sporta nodarbībām, no pirmskolas bērnu iestāžu apmeklēšanas personas ar akūtas elpceļu infekcijas saslimšanas pazīmēm.

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītājai, profesionālās izglītības iestāžu, citu bērnu uzturēšanas iestāžu vadītājiem informēt valsts aģentūras "Latvijas infektoloģijas centrs" Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas Latgales reģiona epidemiologu par gadījumiem, kad gripas saslimstības dēļ apturēts mācību process kādā iestādē, klasē vai grupā, kā arī, kad iestādē, klasē vai grupā slimo vairāk nekā 20% audzēkņu.

Gripas simptomi ir drebuļi un strauja ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, stipras galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, sāpes acu ābolos, kairinoša sajūta rīklē, sauss, kairinošs klepus, sāpes aiz krūšu kaula un izteikts nespēks.

Lai mazinātu saslimstības iespējas, cilvēkiem ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas, kā arī skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu, jācenšas lietot vitamīniem bagātu uzturu, arī pastaigas svaigā gaisā palīdzēs uzturēt stiprāku imunitāti, norāda speciālisti

Latvijā

Zemgales rajona tiesa Tukumā šodien plkst.10.30 sāks skatīt civillietu, kurā bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars vērsies tiesā pret informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" vadītāju Renāru Kadžuli par apmelošanu, skaidro tiesa.

Svarīgākais