Rozentāle ar Ukrainas kolēģiem pārrunās "cūku gripas" uzliesmojumu kaimiņvalstī

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) šodien tiksies ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Raulu Čilačavu, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar pēdējā nedēļā Ukrainā reģistrētiem jaunās gripas vīrusa AH1N1 saslimšanas gadījumiem.

Pēdējās nedēļas laikā reģistrētie saslimšanas gadījumi ar augšējo elpošanas ceļu saslimšanām Ukrainā, īpaši tās trijos rietumu reģionos - Ļvovas, Ivano-Frankovskas un Ternopoles reģionā, izraisījuši Ukrainā plašu sabiedrības rezonansi. Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzsver, ka situācija Ukrainā ir līdzīga kā citviet pasaulē un Eiropā, un nenosaka ne ceļošanas ierobežojumus, ne brīvu preču kustības aizliegumus uz Ukrainu.

Latvijā pastāvīgi tiek veikta infekciju slimību epidemioloģiskā novērošana un uzraudzība. Pašlaik situācija Latvijā ir mierīga, iepriekšējās nedēļas laikā reģistrēti pieci saslimšanas gadījumi. Tomēr nav prognozējams, kā situācija katrā valstī var attīstīties, tādēļ piesardzība ir jāievēro, uzsver VM.

Šobrīd VM aktualizē informāciju pacientiem, kā rīkoties, ja rodas aizdomas par saslimšanu ar gripu, bet ārstniecības iestādes ir gatavas nodrošināt pacientiem nepieciešamo ārstēšanu.

Ceļotāji ar ieteikumiem, kas jāievēro, ceļojot uz saslimšanas vairāk skartajām valstīm, var iepazīties Latvijas Infektoloģijas centra mājaslapā.

Saskaņā ar Ukrainas galvenā sanitārā ārsta Oleksandra Bilovola sestdien valsts televīzijā sniegto paziņojumu valstī apstiprināti četri nāves gadījumi un 13 inficēšanās gadījumi ar jauno gripas paveidu AH1N1.

Taču Ukrainas rietumdaļā no pneimonijas tipa slimības miruši pavisam 36 cilvēki, taču nav oficiāla apstiprinājuma, ka viņi būtu saslimuši ar AH1N1.

Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko svētdien paziņoja par 14 apstiprinātiem nāves gadījumiem no jaunās gripas.

Savukārt Ukrainas prezidents Viktors Juščenko sestdien paziņoja, ka miruši 48 cilvēki un vairāk nekā 150 000 cilvēku saslimuši.

Latvijā

Ar jaunu dziesmu “Domas negulēs” un tās videoklipu klajā nākusi Diona. “Dziesma ir dvēselisks stāsts par sirdssāpēm, pārdzīvotām emocijām un skumjām, kas neatstāj pat nakts klusumā. “Domas negulēs” sapratīs ikviens, kurš reiz ir cīnījies ar šķiršanās sāpēm un mēģinājis rast mieru nemierīgās domās,” vēsta dziedātājas komanda.