Bērniem dāvinās spēli par izsargāšanos no A hepatīta

Vecāku apvienība "Māmiņu klubs" pirmsskolas izglītības iestāžu grupiņām un pirmo klašu audzēkņiem šomēnes dāvās galda spēli un informatīvus materiālus par A hepatītu, informēja "Māmiņu klubā".

"Veselības spēle" un informatīvie materiāli būs skaidrojošs materiāls bērniem, kas informēs par A hepatīta infekcijas riskiem un mācīs no tiem izvairīties.

Spēle ir veidota pēc spēles "Cirks" principa: ja zina pareizās atbildes, tiek uz priekšu, bet par nepareizām atbildēm jādodas atpakaļ. Šajā spēlē galvenā balva ir veselības kauss. Lai to iegūtu, rūpīgi jāizlasa noteikumi, kuros izklāstīta personīgā higiēna. Spēles laikā traucē arī nejaukais dzeltenais mikrobs - to var veikli apiet, ja zina, ka pēc tualetes apmeklējuma jānomazgā rokas vai ka nedrīkst dzert nevārītu ūdeni no krāna. No A hepatīta var pasargāt pote, kas "Veselības spēlē" palīdz nokļūt tuvāk kausam.

Šāda veida galda spēli mazais bērnudārza bērns var spēlēt gan viens pats, gan ar savu sola biedru vai vecākiem mājās. Jo biežāk spēle tiek izmantota, jo labāk bērnam būs izprotami pavisam vienkāršie, bet tik ļoti būtiskie ikdienas higiēnas likumi, uzskata "Māmiņu klubs".

A hepatīts jeb dzeltenā kaite Latvijā strauji izplatās jau vairāk nekā gadu. Tieši pirmsskolas un pirmo klašu vecuma bērni neapzinīgi ievēro higiēnu, un tāpēc vecākus uztrauc jautājums, kādā veidā bērnus pasargāt. Līdz ar to "Veselības spēle" ir labs veids, kā bērns tīkamā veidā var iemācīties ļoti noderīgas lietas, piemēram, ka jāmazgā rokas un ka no potēm baidīties nevajag, saka kluba vadītāja Sandija Salaka.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais