Plāno gada beigās nodrošināt iespēju elektroniski pierakstīties pie ārsta un saņemt nosūtījumus

Plānots, ka šā gada beigās iedzīvotājiem būs pieejami divi e-veselības pakalpojumi - iespēja elektroniski pierakstīties pie ārsta un elektroniski saņemt nosūtījumus uz veselības aprūpes pakalpojumiem, norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Laura Lapiņa.

Tāpat iedzīvotājiem būs pieejama informācija par veselības aprūpes nozari, kā arī dažādi meklētāji un tie e-pakalpojumi, kas patlaban ir pieejami portālā "www.latvija.lv". Augustā plānots sākt e-veselības pilotprojektu, tātad gada beigās šie pakalpojumi būs pieejami iedzīvotājiem, norādīja Lapiņa, piebilstot, ka sākotnēji pilotprojektā aktīvāk iesaistīsies tās ārstniecības iestādes, kuras pašas vēlēsies to darīt.

Savukārt NVD E-veselības nodaļas vadītāja Ārija Bērziņa šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē informēja deputātus, ka patlaban jau ir izstrādāts sabiedrības veselības portāla vizuālais izskats. Viņa uzsvēra, ka šī mājaslapa nodrošinās iespēju gan iedzīvotājiem piekļūt saviem datiem, gan arī ārstniecības personas, to izmantojot, varēs veikt elektronisko nosūtījumu, sameklēt nepieciešamu informāciju.

Ieviešot e-receptes pakalpojumu, varētu samazināties arī atkārtoto apmeklējumu skaits pie ārsta, jo, pazaudējot medikamentu recepti, pacientiem nevajadzēs vērsties pie ārsta, lai to atjaunotu, uzsvēra Bērziņa. Tomēr patlaban e-receptes iepirkuma procedūra ir nedaudz aizkavējusies, norādīja Lapiņa.

NVD īsteno projektus, kas paredz elektroniskas apmeklējumu rezervēšanas sistēmas izveidi, veselības aprūpes darba plūsmu elektronizēšanu, sabiedrības veselības portāla izveidi, informācijas drošības un personas datu aizsardzības nodrošināšanu, elektroniskās veselības kartes izveidi, integrācijas platformas izveidi, kā arī elektronisko recepšu informācijas sistēmas izveidi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.