Invalīdi gatavi tiesāties ar nepieejamām aptiekām

© F64 Photo Agency

Aptiekām jābūt pilnīgi pieejamām jau vairāk nekā desmit gadus, taču joprojām liela daļa no tām ignorē likumu vai arī izlīdzas ar alternatīviem risinājumiem, kuri tikai skata pēc atrisina vides pieejamības problēmu.

Bet cilvēki ratiņkrēslos vai vecāki ar bērnu ratiņiem tajās iekļūt nevar. To kārtējo reizi secinājis arī Cilvēkmens – invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons varonis. Veselības inspekcijai ir sniegta informācija par daudzām aptiekām, kuras neievēro Aptieku darbības noteikumus, inspekcija uzliek sodus, tomēr Cilvēkmena akcija parāda, ka aptiekās iekļūt joprojām nevar.

Kopā ar domubiedriem Cilvēkmens apsekojis vairākas Rīgas aptiekas, tikai dažās no tām var iekļūt bez problēmām. Lielākā daļa piedāvā praktiski nederīgus alternatīvos risinājumus vides pieejamībai, piemēram, uz kāpnēm uzliktas sliedes, pa kurām nav iespējams uzbraukt, zvana pogas, kuras ir pārāk augstu izvietotas, kur neviens neatbild, bet, ja atbild, tad var tikai noplātīt rokas. Cilvēkmens izmēģināja arī spēkus, mēģinot pa uzbrauktuvi, izvietotu sliežu veidā uz kāpnēm, uzbraukt ar virves palīdzību. Viņa aktivitātes varētu šķist ārišķīgas, ja vien tā nebūtu rūgta ikdiena ikvienam ratiņkrēsla lietotājiem vai cilvēkiem ar citiem funkcionāliem traucējumiem, arī redzes un dzirdes invalīdiem.

Uzsākot kampaņu Alternatīvie risinājumi darbībā, Apeirons noteica mērķi veikt ārstniecības iestāžu izpēti, lai noskaidrotu, vai tās atbilst Latvijas likumu normām. Arī aptiekām jābūt pilnībā pieejamām. To paredz Aptieku darbības noteikumi. Piemēram, ieeja ir bez sliekšņa un piemērota iebraukšanai apmeklētāju zālē ar invalīdu vai bērnu ratiņiem. Aptiekas telpas jāiekārto tā, lai nodrošinātu farmaceitiskās aprūpes pieejamību apmeklētājiem, tai skaitā personām ar funkcionāliem traucējumiem (redzes, dzirdes, kustību).

Apeirona vadītājs Ivars Balodis Neatkarīgajai uzsver: lai gan "Aptieku darbības noteikumi" nepārprotami nosaka, ka aptiekām ir jābūt brīvi pieejamām cilvēkiem ar kustību traucējumiem, konstatēts, ka vairākas aptiekas šīs prasības neievēro. Ņemot par pamatu konkrētas situācijas, kuras radušās cilvēkiem, kuri pārvietojas ratiņkrēslā, Apeirons nosūtījis vairākus ziņojumus Veselības inspekcijai par situācijām, kad cilvēki nevar iegādāties zāles. Ziņas nosūtītas par vismaz 30 aptiekām Rīgā. Tieši inspekcijai ir jākontrolē, vai un kā aptiekas ievēro noteikumus. I. Balodis atzina, ka ir aptiekas, kuras pēc šādām pārbaudēm saausās un cenšas kaut ko darīt, rezultāts nereti ir ļoti labs, bet ir aptiekas, kuras neliekas ne zinis. «Mēs skatāmies, lai šis risinājums būtu saprātīgs un lietojams, nu nav jēgas kultūrvēsturiskai ēkai uzlikt uzbrauktuves, kuras tāpat nebūs izmantojamas,» saka I. Balodis. Apeirons pieļauj arī iespēju vērsties tiesā, jo, nenodrošinot pieejamību aptiekām, cilvēki ar invaliditāti tiek diskriminēti un nostādīti nevienlīdzīgā stāvoklī ar sabiedrību. «Pagaidām mēs vērtējam atbildīgo iestāžu rīcību, aptieku attieksmi – no tā būs atkarīgs, vai uzsākt tiesvedību,» apstiprināja I. Balodis.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.