Pagaidām līgumus ar valsti par finansējumus nav noslēgušas četras slimnīcas

Pagaidām 35 no 39 slimnīcām ir noslēgušas līgumus ar valsti par stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Laura Lapiņa.

Līgumi slimnīcām bija jānoslēdz līdz februāra beigām, taču ar tām četrām ārstniecības iestādēm, kuras līgumus vēl nav parakstījušas, sarunas turpinās, norādīja Lapiņa.

Savukārt Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs aģentūrai LETA uzsvēra, ka arī tās slimnīcas, kuras līgumus vēl nenoslēdza, pakalpojumus sniedz. Līgumi varētu tikt parakstīti, kad būs apstiprināts un zināms tarifs viena pacienta ārstēšanai, sacīja Kalējs, piebilstot, ka tieši informācijas trūkums par precīziem skaitļiem patlaban attur slimnīcas līgumus noslēgt.

Kalējs pozitīvi vērtē valdības lēmumu novirzīt veselības aprūpei papildu 10,2 miljonus latu, tomēr arī tas apmērs, līdz kuram Veselības ministrija plāno paaugstināt terapeitisko tarifu, nav atbilstošs faktiskajām izmaksām. Vēl viens būtisks jautājums ir

Kā ziņots, valdība 28.februārī atbalstīja papildu 10,2 miljonu latu finansējuma novirzīšanu Veselības ministrijai, lai palielinātu terapeitiskos tarifus stacionārajā veselības aprūpē. Šie līdzekļi nepieciešami, jo terapeitiskais tarifs, kas noteikts slimnīcām, ir pārāk zems un ir vajadzīgs papildu finansējums, pašreizējo tarifu 115,6 latu apmērā paaugstinot līdz 185,9 latiem, norāda VM.

Šiem mērķiem no VM budžeta tiks pārdalīti 600 000 latu, tostarp 300 000 latu tiks ņemti no finansējuma starptautiskajiem norēķiniem par Latvijas iedzīvotājiem Eiropas Savienības dalībvalstīs sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, bet otri 300 000 latu tiks pārdalīti no Zāļu valsts aģentūras 2011.gada maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu līdzekļu atlikuma.

Savukārt no Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammas "Valsts parāda vadība" tiks pārdalīts finansējums 9 657 965 latu apmērā, to ieskaitot Veselības ministrijas budžeta apakšprogrammai "Ārstniecība", lai 2012.gadā nodrošinātu viena pacienta ārstēšanas tarifa paaugstināšanu un līgumu noslēgšanu ar slimnīcām par stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais