Timošenko piedraudējusi ar arestiem aptieku vadītājiem

Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko piedraudējusi ar arestiem tiem aptieku vadītājiem un īpašniekiem, kuri pretgripas preparātus tirgos par spekulatīvām cenām, ziņo Ukrainas mediji.

Panikā par jaunā veida gripas uzliesmojumu ukraiņi nedēļas nogalē masveidā aptiekās izpirka sejas maskas un pretgripas medikamentus, izraisot šo preču deficītu.

Iedzīvotāji arī sūdzējās, ka reaģējot uz lielo pieprasījumu, aptiekas pacēlušas cenas. Ukrainas valdība tāpēc vakar izdevusi rīkojumu, nosakot zināmu medicīnas produktu cenu griestus.

Ukrainas ministru kabineta pārstāvis norādījis, ka valdība cīņai ar jaunās gripas epidēmiju iegādājusies 300 000 preparāta "Tamiflū" vienību, kas maksā 67 grivnas par iepakojumu, taču dažās aptiekās tas jau tiekot tirgots par 600 grivnām.

"Tas ir noziegums, privāto aptieku vadītāji darbojas kā marodieri, no rītdienas es prasīšu, lai Ģenerālprokuratūra un Veselības ministrijas dienesti ierosina krimināllietas pret tām aptiekām, kas medikamentus tirgo 10 reiz dārgāk," norāda premjerministre Jūlija Timošenko.

Ukrainā šodien ieradīsies Pasaules Veselības organizācijas delegācija, lai novērtētu situāciju valstī saistībā ar tā sauktās „cūku gripas” straujo izplatību.

Oficiāli Ukrainā no „cūku gripas” miruši vienpadsmit cilvēki, taču tiek veiktas pārbaudes par vēl vairākiem desmitiem nāves gadījumu saistību ar „cūku gripu”. Ukrainas prezidents paziņojis, ka jaunā tipa gripu valstī varētu būt saslimuši 150 000 cilvēku. Pretrunīgās ziņas par inficēto un mirušo skaitu ukraiņos radījušas paniku.

Valstī ieviesti radikālie pasākumi gripas izplatības ierobežošanai, kas ir stingrākie visā Eiropā. Ukrainā uz trīs nedēļām slēgtas skolas un aizliegtas sabiedriskās sapulces, to vidū ari vēlēšanu mītiņi.