Liela daļa HIV slimnieku Eiropā nezina, ka viņi ir inficēti

Aptuveni trešdaļa HIV inficēto Eiropas Savienības valstīs nezina par savu diagnozi, kas ievērojami palielina risku, ka viņi inficēs citus, teikts Eirokomisijas cīņai pret AIDS ziņojumā.

Eiropas eksperti atgādina – lai gan pēdējos gados ir parādījušies medicīniskie preparāti, kas spēj aizkavēt slimības progresēšanu, tomēr līdz šim nav izdomātas ne tādas zāles, ne vakcīnas, kas spētu izārstēt AIDS. Saskaņā ar Eirokomisijas datiem, no 2001. līdz 2007. gadam HIV inficēto skaits Eiropā ir pieaudzis no 1,5 miljona līdz 2,2 miljoniem, no kuriem 730 tūkstoši dzīvo Eiropas Savienības valstīs, raksta apvienibahiv.lv

Ziņojumā norādīts, ka dažās Eiropas Savienības kaimiņvalstīs – Ukrainā, Moldāvijā un Krievijā – līdz 70 % HIV inficēto nenojauš, ka ir slimi. Pēc publicētiem datiem, Krievijā ir inficējušies 1,1 % pieaugušo iedzīvotāju (no 15 līdz 49 gadiem(, bet Ukrainā – 1,6 % iedzīvotāju. Kā vēstīts ziņojumā, 2007. gadā vien bija uzrādīti 80 tūkstoši jaunu HIV inficēšanās gadījumu, no tiem 55 tūkstoši – Krievijā un Ukrainā. Savā ziņojumā Eirokomisija piedāvāja savu stratēģiju cīņai ar saslimšanu tuvākajiem pieciem gadiem. Vispirms, pēc ekspertu domām, ir svarīgi nodrošināt agrīnu slimības atklāšanu un ātri uzsākt ārstēšanu.

Eirokomisija ierosina veicināt zināšanu apmaiņu starp Eiropas Savienības valstu un to kaimiņvalstu ārstiem, medmāsām un medicīnas ekspertiem. Eksperti uzskata, ka paralēli tam īpaša uzmanība jāpievērš, lai atklātu HIV to valstu migrantiem, kur ir augsts inficēšanās līmenis ar šo slimību. Kā vienu no profilakses pamatelementiem, kas ierobežo HIV izplatību, Eirokomisija savā ziņojumā piemin prezervatīvus un pieeju sterilām šļircēm, jo seksuālie kontakti neizsargājoties un narkomānu izmantoto šļirču lietošana ir izplatītākais veids, kā notiek inficēšanās ar HIV.

Latvijā

Latvijas basketbolista Dāvja Bertāna ģimene ir iegādājusies kafijas grauzdēšanas un tirdzniecības uzņēmuma AS "Kalve Coffee" akcijas, kļūstot par vienu no uzņēmuma mazākuma akcionāriem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Svarīgākais