Ik gadu epilepsiju diagnosticē tūkstotim Latvijas iedzīvotāju

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā izveidota speciālistu komanda jeb epilepsijas vienība, lai nodrošinātu augstas kvalitātes ārstēšanu un aprūpi epilepsijas pacientiem.

Epilepsija ir bieža saslimšana neirologa ikdienas praksē. Speciālisti lēš, ka Latvijā varētu būt ap 10 500 epilepsijas sirdzēju un ik gadu jaunu saslimšanas gadījumu skaits sasniedz tūkstoti, liecina Rīgas Austrumu slimnīcas dati. Strikti ievērojot ārstēšanās pasākumus, divas trešdaļas pacientu var atbrīvoties no lēkmēm. Tomēr pašlaik Latvijā nav specializēta epilepsijas centra, tāpēc bieži vien pacienta aprūpes kvalitātes līmenis tiek ierobežots ar ārsta individuālajām zināšanām epilepsijas jomā.

«Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā Gaiļezers gadu gaitā ir iedibinātas labas epilepsijas pacientu aprūpes tradīcijas, tāpēc epilepsijas vienības izveide ir loģisks nākamais solis augsta līmeņa epilepsijas pacientu aprūpes nodrošināšanā,» pastāstīja Rīgas Austrumu slimnīcas speciāliste Dace Kārkliņa.

Slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Egils Vītols uzsver, ka epilepsijas vienībā darbosies augsti kvalificēti speciālisti – neirologi, neirofiziologi, psihiatrs, psihologs, neiroķirurgs –, kas varēs nodrošināt savlaicīgus ambulatoros un stacionāros pakalpojumus pacientiem. Epilepsijas vienībā tiks veikta arī pacientu izglītošana, tajā skaitā lēkmju dienasgrāmatu aizpildīšanas apmācība.

Tiks veidots Pirmās lēkmes kabinets, kas nodrošinās ātru augsti kvalificētu konsultāciju pēc pirmajām epilepsijas pazīmēm, ar mērķi izslēgt vai apstiprināt diagnozi, tādējādi nodrošinot pacientam atbilstošu ārstēšanu un aprūpi. Nākotnē pacientiem, kuriem nepieciešama specifiska lēkmju diagnostika, būs pieejams arī video elektroencefalogrāfijas kabinets. Tajā nepārtrauktā speciālistu uzraudzībā pacientam tiks novērots lēkmju biežums un smadzeņu aktivitāte.

Latvijā

Pasažieru pārvadātājs AS "Pasažieru vilciens", lai efektīvāk cīnītos ar vandalismu, tostarp vilcienu nelikumīgu apzīmēšanu, teritorijas apsargāšanai sācis izmantot dronu tehnoloģijas.