Rīgas Austrumu slimnīcā izveidota viena no Baltijā garākajām pneimopasta sistēmām

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīca (Rīgas Austrumu slimnīca) īstenojusi veselības aprūpes nozarē unikālu projektu – izveidota un darbu uzsākusi viena no Baltijā garākajām pneimopasta sistēmām, kas ļaus nodrošināt operatīvu laboratorisko izmeklējumu un dokumentācijas apriti starp slimnīcas stacionāriem un stacionāru nodaļām.

Līdz šim asins paraugus, biopsijas materiālu, asins preparātus, kā arī medicīnisko dokumentāciju starp stacionāriem un stacionāru nodaļām nogādāja kurjeri. Turpmāk to varēs izdarīt daudz ātrāk ar pneimopasta starpniecību.

Pneimopasts sastāv no plastikāta caurulēm jeb transportēšanas līnijām, kas savieno dažādas struktūrvienības. Kopējais transportēšanas līniju garums Rīgas Austrumu slimnīcā ir 1 150 metri. Sūtījumu ievieto speciālā kapsulā, kas savukārt atrodas caurulē. Pēc tam tiek iedarbināts speciāls sūknis, kas nodrošina kapsulas kustību nepieciešamajā virzienā. Pneimopasta sistēma var nodrošināt līdz 5 kilogramu smagu kravu sūtīšanu.

Kopumā Rīgas Austrumu slimnīcā izveidotas 14 pneimopasta stacijas – stacionārā „Gaiļezers” Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, Toksikoloģijas un sepses klīnikā, Intensīvās terapijas klīnikā, laboratorijā, Asinsdienestā, Endoskopiju nodaļā un Operāciju blokā, stacionārā „Latvijas Onkoloģijas centrs” poliklīnikā, Operāciju blokā un laboratorijā, kā arī Patoloģijas centrā un Tiesu medicīnas centrā. Pneimopasta transportēšanas līnijas savieno ne tikai dažādas stacionāru struktūrvienības, bet arī dažādās ēkās esošos stacionārus.

Pneimopasta sistēmas kapsulas sūtīšanas ātrums ir no 3 līdz 7 metriem sekundē. Piemēram: ja nepieciešams nosūtīt bioloģisko paraugu uz laboratoriju, kura atrodas Pataloģijas centrā (attālums 400 metri), tad kapsula ceļā atradīsies 70 sekundes.

Izveidojot pneimopasta sistēmu, īpaši domāts par drošības jautājumiem. Konfidenciālie materiāli tiks piegādāti konkrētam adresātam, un sūtījumu no stacijas varēs izņemt tikai persona, kurai ir piekļuves kods vai magnētiskā kartiņa.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.